Economia bugetară, ocolită pentru noi beneficii

0
Publicat:

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în urmă cu 11 zile pentru a calma dezmățul bugetar, însă la nivel parlamentar, Coaliția vine cu noi beneficii pentru angajații la stat.

Coaliția va vota azi decontarea transportului pentru angajații primăriilor FOTO Inquam
Coaliția va vota azi decontarea transportului pentru angajații primăriilor FOTO Inquam

Camera Deputaților e la un pas de adoptare a unui proiect de lege prin care angajații din primăriile de comune și cei din instituțiile și serviciile publice de interes local pot să-și deconteze cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu sau de reședință până la cea unde au locul de muncă. Un ultim pas ar trebui să fie făcut de Consiliile Locale, care stabilesc aplicarea decontării (ce anume se decontează și cum se decontează), în colaborare cu primarii. Proiectul de lege a fost depus de aleși ai PNL, PSD și UDMR, deci toate partidele guvernării.

Votul va fi dat marți, la prânz, după schimbarea sesiunii de vot de luni pe marți. Înțelegerea e tranșată pentru vot, încă de luni fiind cerută avansarea proiectului pe ordinea de zi, pentru a fi făcută dezbaterea, iar astăzi a rămas doar ultimul pas. „Nu e o obligativitate, ci o opționalitate”, a precizat Florin Roman, vicepreședinte PNL, care a subliniat că se va aplica doar acelor primării care au resurse bugetare pentru a face decontarea navetei.

Pe contrasens cu reformele

Coaliția a adoptat în urmă cu două săptămâni un proiect de lege, la nivelul Camerei Deputaților, prin care nu doar că stabilește noi pensii de serviciu, ci le-a gândit și într-o formă nepotrivită, care se bate cap în cap cu reforma asumată în PNRR. Mai precis, personalul Curții Constituționale să beneficieze de pensii speciale după 25 de ani de activitate, din care 10 la CCR, fiind în cuantum de „80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Pe lângă faptul că ar fi o pensie specială nouă, aceasta nu ține cont nici de filosofia reformei, unde era evitată raportarea la ultima lună de activitate, pentru că era o obișnuință a acordării de sporuri, pentru o pensie mai generoasă. Așa că raportarea era la 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Încă mai e timp ca Puterea să corecteze proiectul, pentru că forul decizional e Senatul.

Mai mult, tot la Camera Deputaților, Puterea a încercat printr-un artificiu legislativ acordarea de pensii speciale celor de la Consiliul Legislativ. Proiectul a fost respins, după ce PNL s-a abținut, dar nu din cauza acestor venituri, ci din cauza aspectelor legate de durata mandatelor celor din conducerea Consiliului Legislativ.

Ordonanța austerității și bugetarii de lux

Guvernul vrea să diminueze cheltuielile statului, dar nu prin a se atinge de veniturile bugetarilor de lux, ci prin ajustarea veniturilor instituțiilor, oprirea angajărilor la stat, deși vor fi permise excepții, și prin reducerea numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor.

În ordonanța adoptată a dispărut prevederea prin care urma să aibă loc interzicerea cumulării salariului de la stat cu pensia. O asemenea măsură ar fi afectat numeroși demnitari, printre ei fiind și premierul Nicolae Ciucă, care ar fi trebuit să aleagă între pensia de circa 18.000 de lei lunar și salariul de aproximativ 14.000 de lei. Însă în Guvern sunt și cazuri de pensionari cu un venit de 34.000 de lei lunar, cum e situația lui Nelu Ciobanu (secretar de stat la Justiție), și salariul din Executiv de doar aproximativ 10.000 de lei. Surse din Coaliție au precizat că discuția a rămas în aer, adică faptul că va fi un proiect de lege adoptat la nivel de Parlament, însă fără a se stabili o dată. Iar în Legislativ mai sunt în circuit parlamentar două inițiative similare.

Nici supraimpozitarea marilor venituri nu s-a mai regăsit în ordonanță. Liderii Coaliției așteaptă datele de la Ministerul Finanțelor pentru a vedea pe simulări ce ar însemna să impoziteze mai drastic veniturile de la stat care depășesc salariul brut al șefului statului, adică de circa 25.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite