Ce frici au europenii înainte de a pleca în vacanță

0
Publicat:

Cel mai recent raport al Comisiei de Călătorii a UE (ETC), „Monitoring Sentiment for Intra-European Travel – Wave 19”, dezvăluie o creștere notabilă a interesului de călătorie în rândul europenilor pentru perioada iunie-noiembrie 2024.

Familie cu trolere în aeroport
Tot mai mulţi europeni vor să plece în vacanță, dar puţini călătoresc

Creșterea este de 6% față de anul trecut, ceea ce aduce proporția respondenților care plănuiesc o călătorie la 75%. Creșterea este determinată în special de pofta de călătorie ridicată în rândul călătorilor spanioli, italieni și britanici. În toate aceste trei țări, opt din zece respondenți la sondaj au raportat intenția de a călători în această perioadă.

Studiul mai relevă că 36% dintre europeni plănuiesc să facă o călătorie în următoarele luni, o creștere cu 6% față de anul precedent. Alți 33% vor face o a doua călătorie, în timp ce doar 24% plănuiesc să facă trei sau mai multe călătorii, indicând însă că presiunile financiare i-ar putea determina să se râzgândească.

Comentând concluziile, Miguel Sanz, președintele ETC, a declarat: „Tendințele de călătorie post-Covid par să se consolideze, oferind o stabilitate binevenită industriei turismului. Câteva piețe europene cheie de călătorie manifestă un entuziasm puternic pentru lunile următoare. Acum este un moment bun pentru destinații să facă bilanțul acestei „noi normalități”, care include preocupări legate de costurile ridicate și vremea nefavorabilă, precum și planificarea călătoriilor realizată în principal pe platforme digitale. Acest lucru va permite profesioniștilor din turism să-și adapteze ofertele la tendințele pe termen lung în comportamentul călătorilor și să promoveze mai eficient practicile turistice responsabile.”

Europa de Sud este cea mai bună alegere de vacanță

Pe măsură ce sosește vara, rămâne o cerere puternică pentru destinațiile din sud, majoritatea călătorilor europeni (45%) alegând locații mai calde pentru următoarele vacanțe. Interesul pentru sudul Europei este stabil comparativ cu 2023, dar este în scădere cu 10% față de 2022. Între timp, destinațiile de vest (18%) și nord (13%) continuă să înregistreze o cerere puternică. Spania și Italia sunt alegerile de top, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți, urmate de Franța cu 7% și Grecia cu 6%.

Acest lucru poate fi explicat parțial prin preferința solidă a călătorilor pentru excursii la soare și la plajă, 19% alegând acest tip de vacanță preferat pentru următoarele șase luni. Alți călători au optat pentru vacanțe de cultură și patrimoniu (17%), excursii în natură și în aer liber (14%) și city break-uri (13%).

Percepția privind siguranța unei destinații (16%) este cel mai important factor pentru călătorii care selectează un loc de vacanță, urmată de vreme plăcută (13), chilipiruri (11%), localnici prietenoși și temperaturi stabile (ambele 8%).

Perioadele de vârf sunt încă populare printre turiştii europeni. Majoritatea călătorilor chestionați intenționează să facă o călătorie în lunile de vară: 45% vor călători în iunie și iulie, iar 39% optează pentru august și septembrie. Doar 12% își propun să călătorească în octombrie și noiembrie, ceea ce sugerează că valurile de căldură și supraaglomerarea care au afectat anumite părți ale Europei în vara anului 2023 nu afectează în mare măsură planurile din acest an.

Majoritatea preferă avionul

Călătoria cu avionul este cel mai popular mod de transport pentru călătoriile între statele europene. Zborurile sunt preferate de peste jumătate (54%) dintre europeni, în creștere cu 5% față de anul trecut. Acest lucru poate fi explicat parțial prin conectivitatea aeriană complet restaurată și disponibilitatea zborurilor low-cost către o gamă variată de destinații din Europa. Călătorii din Marea Britanie (73%), Spania (68%) și Italia (62%) sunt cel mai probabil să zboare către următoarele destinații de vacanță.

Maşina ca mijloc de transport către o destinație de vacanță este a doua cea mai populară opțiune, 28% dintre respondenți alegând să călătorească cu mașina – o scădere minoră față de 2023 (30%). Această tendință este deosebit de puternică printre germani (40%), belgieni (38%) și austrieci (35%). Călătoria cu trenul rămâne stabilă la 10%.

„Noua normalitate”: constrângeri financiare și griji legate de vreme 

Cele mai mari preocupări pentru călători în vara și toamna anului 2024 includ costurile ridicate ale călătoriilor (21%, în scădere cu 3% față de anul trecut), finanțele personale (16%) și problemele geopolitice (11% își fac griji pentru războiul Rusia-Ucraina și 10% despre tensiuni din Orientul Mijlociu). Vremea extremă și întreruperile de transport sunt, de asemenea, preocupări semnificative pentru 10% dintre europenii dornici să călătorească în următoarele luni.

Din acest an, sondajul aprofundează, de asemenea, impactul evenimentelor climatice asupra alegerilor călătorilor. 76% dintre respondenți raportează că și-au ajustat obiceiurile de călătorie în funcție de schimbările climatice. 17% au spus că vor evita destinațiile cu temperaturi extreme, o cifră care crește la 32% pentru persoanele de peste 55 de ani, indicând că călătorii mai în vârstă sunt cei mai preocupați să facă față temperaturilor în creștere. În general, 16% dintre călători preferă locuri cu vreme stabilă, 15% monitorizează prognozele meteo și 11% aleg activități care nu depind de vreme.

Aproape toți călătorii europeni folosesc surse digitale pentru planurile lor de călătorie, motoarele de căutare online și site-urile de călătorie fiind cele mai populare. În ciuda faptului că unele companii de turism au introdus instrumente de inteligență artificială (AI) în aplicațiile lor, doar 6% dintre turişti spun că folosesc instrumente bazate pe inteligență artificială pentru planificarea lor. Primii care adoptă AI pot fi găsiți în principal în rândul generației mai tinere: 42% dintre călătorii care folosesc aplicații AI pentru planificarea itinerarului și 35% dintre cei care folosesc platforme AI în scopuri de călătorie au vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite