Ce efecte a avut pe piețele globale suspendarea de către Trump a noilor tarife americane pentru importurile din UE
0Investitorii au reacționat la suspendarea temporară de către Donald Trump a tarifelor de 50% pentru importurile din UE, astfel că acțiunile globale au urcat marți, potrivit Mediafax.

De asemenea, randamentele obligațiunilor americane pe termen lung au înregistrat cea mai mare scădere zilnică din aprilie încoace, pe fondul creșterii prețurilor obligațiunilor japoneze pe termen foarte lung, scrie Reuters.
Piețele europene și americane au înregistrat creșteri
Indicele Euro STOXX 600 a crescut cu 0,4%, susținut de acțiunile din sectorul apărării, iar acțiunile din Marea Britanie (indicele FTSE) au urcat cu 1%.
Pe Wall Street, unde luni nu s-a tranzacționat din cauza unei sărbători naționale în SUA, se estimează, de asemenea, creșteri solide, conform indicilor futures.
Reuters arată că randamentele obligațiunilor pe 30 de ani din Statele Unite și Japonia au scăzut semnificativ, iar autoritățile de la Tokyo analizează posibilitatea reducerii emisiunii de obligațiuni pe termen foarte lung.
Trump a convenit să suspende până pe 9 iulie amenințarea cu impunerea unui tarif de 50%
După evaluărea de către investitori a celor mai recente informații legate de tarife, acțiunile la nivel mondial au crescut marți. Președintele SUA, Donald Trump, a convenit să suspende până pe 9 iulie amenințarea cu impunerea unui tarif de 50% asupra importurilor din Uniunea Europeană, în urma unei discuții cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În Asia, indicele MSCI, care urmărește cele mai mari piețe din regiunea Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a înregistrat o scădere de 0,4%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,4%.
Investitorii și-au concentrat atenția asupra rezultatelor financiare ale companiei Nvidia și asupra discursurilor oficialilor Rezervei Federale americane, care pot influența categoric piețele, obișnuite deja cu amenințările lui Trump.
Analiștii Deutsche Bank consideră că „piețele se obișnuiesc tot mai mult cu amenințările lui Trump și presupun că amenințarea nu se va materializa imediat”.
Dolarul american rămâne în scădere pentru a cincea lună consecutivă
Deși s-a apreciat ușor cu 0,4% în fața mai multor valute, dolarul american rămâne în scădere pentru a cincea lună consecutivă, cea mai lungă serie de pierderi din 2017.
Și moneda Euro a pierdut 0,3%, dar se păstrează aproape de nivelul maxim al ultimei luni, în timp ce yenul japonez s-a depreciat cu 0,6%.
Pentru că dolarul și-a pierdut din atractivitatea unui activ sigur, investitorii s-au orientat către alternative precum aurul, ceea ce a urcat prețurile la niveluri record în acest an.
Petrolul e tranzacționat la prețuri aproape neschimbate, fiind de așteptat ca membrii OPEC+ să decidă creșterea producției la reuniunea programată pentru miercuri.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,4%. La fel s-a întâmplat și cu prețul țițeiului West Texas Intermediate din SUA, un tip de țiței de referință foarte utilizat pe piețele internaționale, a coborât în aceeași măsură.
A scăzut încrederea investitorilor în activele americane
Oscilațiile lui Trump referitoare la tarife și temerile privind deteriorarea perspectivelor fiscale ale SUA au slăbit încrederea investitorilor în activele americane, punând presiune pe dolar:
David Meier, economist al unui grup bancar privat elvețian de renume, Julius Baer, a explicat că: „un dolar mai slab este cel mai probabil scenariu”.