Cum reușesc marile companii să evite impactul tarifelor impuse de SUA asupra importurilor

0
0
Publicat:

În plină ofensivă comercială relansată de președintele Donald Trump, tot mai multe companii americane redescoperă o portiță legală, dar extrem de eficientă, pentru a reduce costurile impuse de noile tarife vamale. Este vorba despre o prevedere legislativă veche de peste trei decenii, cunoscută sub numele de „first sale rule” – regula primei vânzări, scrie Business Insider.

Importatorii au găsit portiță pentru a supraviețui tarifelor lui Trump/FOTO:Arhiva
Importatorii au găsit portiță pentru a supraviețui tarifelor lui Trump/FOTO:Arhiva

Pe scurt, această regulă permite importatorilor americani să calculeze taxele vamale nu în funcție de prețul final de import, ci în funcție de prețul inițial plătit de primul cumpărător intermediar – de regulă un exportator sau distribuitor străin.

Imaginați-vă că un producător din China vinde un tricou unei firme din Hong Kong cu 5 dolari. Această firmă îl revinde unei companii din SUA cu 10 dolari. Retailerul american îl pune apoi pe raft, în magazine, la 40 de dolari. Datorită regulii „first sale”, compania americană va plăti taxe vamale doar pentru cei 5 dolari inițiali, eliminând astfel marja de profit a intermediarului din Hong Kong din baza de impozitare.

„Regula permite ca prețul de fabrică, cel plătit de primul cumpărător, să fie folosit ca punct de referință pentru calculul taxelor vamale”, explică Brian Gleicher, avocat specializat în drept comercial, citat de CNBC.

Un mecanism ignorat, dar reactivat de politica tarifară a lui Trump

Deși există din 1988, regula a fost reactivată abia în contextul valului de tarife impuse de administrația Trump în 2018, odată cu declanșarea războiului comercial cu China. Acum, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă și noile măsuri tarifare anunțate, companiile încep din nou să se uite cu interes la această opțiune.

„Am început să primim telefoane de la clienți imediat ce s-au aplicat tarifele de 25% în 2018. Acum, când noile tarife sunt pe agendă, regula a devenit din nou un subiect fierbinte”, spune Sid Paruthi, partener la firma de consultanță Moss Adams.

Nu e ușor de aplicat – dar merită

Aplicarea regulii implică transparență între furnizori, intermediari și importatori, dar și documentație riguroasă. Importatorul trebuie să demonstreze prețul inițial – o informație pe care nu toți furnizorii sunt dispuși să o dezvăluie. „Trebuie să ai acces la acele date și să existe încredere între părți”, explică Rich Taylor, consultant american din Ningbo, China, care colaborează cu companii din topul Fortune 500.

Cu toate acestea, companiile care reușesc să aplice regula pot obține reduceri considerabile de costuri – un avantaj strategic într-o piață dominată de volatilitate și concurență acerbă.

„Dacă nu o folosești, costul final va fi mai mare. Iar dacă un competitor o folosește și tu nu, pierzi avantajul competitiv”, avertizează Taylor.

Industria de lux, biotehnologia și producția industrială – printre cei mai activi utilizatori

Regula este aplicabilă în toate domeniile, dar este deosebit de atractivă în sectoarele unde marja de profit este mare: bunuri de lux, produse de larg consum de valoare ridicată, dispozitive medicale.

Brandul italian Moncler, de exemplu, a declarat recent că regula primei vânzări are „un impact semnificativ” asupra structurii sale de costuri. Potrivit directorului executiv Luciano Santel, prețul industrial este, în unele cazuri, cu 50% mai mic decât prețul de transfer intern între subsidiare.

Și companii din domeniul biotehnologiei, precum Kuros Biosciences, și-au reorganizat operațiunile pentru a putea beneficia de această prevedere. De altfel, în timpul rezultatelor financiare din primul trimestru, companii precum producătorul de grătare Traeger sau firma de inginerie Fictiv au menționat expres regula ca instrument de optimizare a costurilor și reducere a expunerii la taxe.

Un mecanism legal care subminează politica industrială americană?

Deși perfect legală, aplicarea tot mai frecventă a „first sale rule” pune sub semnul întrebării eficiența reală a politicilor tarifare promovate de administrațiile americane. În timp ce Washingtonul încearcă să stimuleze relocalizarea producției și creșterea veniturilor din taxe, companiile găsesc modalități de a evita aceste costuri, folosind instrumentele puse chiar de stat la dispoziție.

Casa Albă nu a răspuns solicitărilor presei privind poziția sa față de aplicarea acestei reguli. Nici Agenția Americană pentru Vămi și Protecția Frontierei nu a furnizat date privind utilizarea actuală a mecanismului de către importatori.

Într-o lume a comerțului globalizat, în care reglementările sunt la fel de importante ca și marfa în sine, regula primei vânzări rămâne un exemplu elocvent al felului în care litera legii poate fi interpretată în favoarea celor care știu să o folosească. Iar miza, în acest caz, se traduce în miliarde de dolari.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite