Câți kilowați consumă o locuință și cum puteți economisi

0
Publicat:

Toate măsurile luate la nivel european îndeamnă la o reducere a consumului de energie electrică cu 40% până în 2030.

Colaj de poze cu un ștecher, panouri fotovoltaice, eoliene, robinet de calorifer și aragaz
Toate măsurile luate la nivel european îndeamnă la o reducere a consumului de energie

În contextul scumpirii accelerate a energiei electrice din ultima perioadă, chiar dacă statul a luat măsuri pentru compensarea și plafonarea prețurilor plătite de consumatori, este indicat ca fiecare gospodărie să reducă pe cât posibil consumul de energie electrică.

Economisirea este cu atât mai mult recomandată cu cât, potrivit comparatorului de oferte publicat pe site-ul ANRE, prețurile energiei electrice sunt extrem de diferențiate, în funcție de tipul contractului pentru care optați.

În plus, Uniunea Europeană a propus noi obiective de eficiență energetică, argumentând că îmbunătățirea eficienței energetice ar putea reduce nu doar emisiile de CO2, ci și factura anuală de 330 de miliarde euro a UE pentru importurile de energie. Potrivit unei informări a Parlamentului European, legiuitorii UE lucrează la o actualizare a obiectivului de eficiență energetică de 32,5% pentru 2030, convenit prin directiva privind eficiența energetică din 2018.

Noile obiective, susținute de Parlamentul European în septembrie 2022, implică o reducere cu cel puțin 40% a consumului final de energie și cu 42,5% a consumului de energie primară. Consumul final de energie se referă la energia utilizată de consumatorii finali (cum ar fi consumul de energie electrică al gospodăriilor), în timp ce consumul de energie primară reprezintă cererea totală de energie dintr-o țară (de exemplu, combustibilul ars pentru a produce energie electrică).

Așa că, ținând cont de toate aceste aspecte care îndeamnă la reducerea consumului de energie electrică, enumerăm câteva dintre cele mai ușor de aplicat măsuri pentru micșorarea consumului.

Sfaturi simple pentru a consuma eficient și responsabil energia electrică:

1. Folosiți becuri economice (sau CFL-uri) care consumă cu aproximativ 60% mai puțin decât cele vechi. Chiar dacă sunt puțin mai scumpe decât cele tradiționale, prețul de achiziționare se va amortiza în timp deoarece au o durată mai lungă de viață. Becurile economice utilizează doar a cincea parte din energia necesara becurilor tradiționale și durează de opt ori mai mult timp. În plus, nu se încălzesc atât de mult ca cele obișnuite și în consecință nu există un risc atât de mare să provoace vreun fel de incendiu.

2. Aprindeți lumina numai atunci când este nevoie, nu lăsați becurile să lumineze dacă nu sunteți în încăpere. Un bec de 100 W uitat aprins pentru o oră în fiecare zi poate consuma o energie de 36,5 kWh pe an.

3. Iluminatul inteligent poate fi de folos. Este mai bine să ai surse de lumină separate pentru diferite părți ale camerei decât una singură de o intensitate mai mare.

4. Utilizați lămpile cu senzor de mișcare. Amplasate în locurile în care sunt utile, acestea pot scuti consumatorii de risipa de energie. De exemplu, în afara casei puteți instala un sensor de mișcare, care aprinde lumina doar atunci când este detectată mișcare.

5. Scoateți electronicele din priză. Aparatele electronice care stau în priză consumă energie inutil și încarcă facturile. Electronicele în modul standby folosesc în medie 5 - 10% din energia unei locuințe. În Europa, 6% din energie este utilizată de aparatele electrice uitate în standby.

6. Reducerea luminozității ecranului este o altă recomandare pentru a reduce consumul. De asemenea, în cazul laptop-urilor se poate prelungi durata de viață a bateriei acționând astfel. Dacă este înlocuit monitorul CRT cu un LCD se poate reduce consumul de energie al display-ului cu 66%.

7. Achiziționați electrocasnice din clasa A (sau A+ sau A++) care au un randament mai mare consumând mai mai putini wați. Astfel, consumul poate scădea cu aproximativ 10-20% față de cel al electrocasnicelor din alte clase.

8. Țineți ușa frigiderului deschisă doar cât este necesar și nu uitați să dezghețați congelatorul pentru o funcționare eficientă. Încercați pe cât posibil să evitați depozitarea alimentelor calde direct în frigider deoarece aparatul va utiliza mai multă energie pentru a le răci.

9. Spălați rufele eficient. Folosiți mașina de spălat doar la capacitate maximă. Dacă este necesar să spălați mai puține haine, folosiți modul economic. De asemenea, mașinile de spălat moderne spală la fel de eficient și la o temperatură mai scăzută, însă această diferență de temperatură se vă resimți în consumul de energie. Uscătoarele pentru haine folosesc foarte multă energie, dacă este posibil uscați-vă rufele pe sârmă.

10. În cazul unei călătorii de câteva zile, scoateți din priză toate receptoarele și reglați boilerul/centrala termică la cea mai mică temperatură.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite