Câţi bani faci ca taximetrist. În câte feluri poţi să faci taximetrie, ce avantaje şi ce dezavantaje are această meserie
0La prima vedere, taximetria este o meserie suficient de bănoasă şi destul de uşoară, în multe cazuri aceasta fiind un refugiu pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă. La o privire mai atentă observăm însă că, pe lângă avantajele incontestabile, taximetria are şi unele dezavantaje. De fapt, câţi bani faci ca taximetrist?
Regula de aur în taximetrie, spun veteranii acestui domeniu, este să nu-ţi stea maşina.
„Dacă roata nu se învârte, nu vin nici banii“, se spune, astfel că toate eforturile - şi investiţiile - taximetristului se îndreaptă către ocuparea maşinii.
Câţi bani faci ca taximetrist. Când să ieşi în traseu
Unii ies doar noaptea, pentru că tariful de noapte poate fi mai mare, nu există concurenţa transportului public şi, de regulă, comenzile sunt pe trasee mai lungi, iar clienţii sunt mai dispuşi să lase ceva în plus faţă de suma afişată pe casa de marcat.
Alţii ies doar pe timp de ploaie, când străzile sunt aglomerate şi se stă mai mult la semafoare (iar tariful de staţionare aduce un mare aport la totalul sumei de încasat).
În plus, pe vreme rea, taxiurile sunt 100% ocupate, cererea fiind practic garantată.
De asemenea, orele de dimineaţă timpurie (6.00-8.00) sunt bune pentru taximetrie, pentru că lumea se grăbeşte şi cererea este, astfel, mult mai mare decât peste zi.
Pe de altă parte, şi perioadele „moarte“ sunt destul de lungi: zilele în care nu se lucrează (sâmbete, duminici, sărbători legale) şi zilele de vacanţă îi exasperează pe mulţi taximetrişti.
Iar în zilele obişnuite orele cuprinse între 11.00 şi 15.00 au cea mai slabă activitate.
Spre seară, cererea se revigorează, dar cam puţin faţă de aşteptări, mai spun taximetriştii cu experienţă.
Câţi bani faci ca taximetrist. Investiţii şi autorizare
Ca în orice afacere, cel mai greu este începutul, adică acea perioadă de „alergături“ necesare investiţiei şi mai ales autorizării.
Obţinerea unei licenţe de taximetrie este o adevărată aventură birocratică, şi cei mai mulţi şoferi spun chiar că fără „atenţii“ oferite cui trebuie este practic imposibil să obţii o autorizare colmpletă într-un timp rezonabil.
Tot din procedurile de autorizare mai face parte şi obţinerea atestatului, acel certificat care dovedeşte că şoferul este apt din toate punctele de vedere să presteze serviciul de transport public de persoane (da, taximetria este asimilată transportului public de pasageri, chiar dacă „publicul“ este format doar din câteva persoane).
Ca investiţie, cea mai importantă este maşina şi echiparea acesteia, deci putem vorbi de sume începând de la 3.000-5.000 de euro (o maşină achiziţionată de pe piaţa second-hand) până la 15.000-20.000 de euro - maşină nouă din categoria medie.
Un automobil din categoriile superioare - premium sau lux - nu e recomandat pentru taximetrie, şi nu doar pentru că „strici orzul pe gâşte“, ci pentru că prin aspectul şi designul maşinii îi poţi descuraja pe unii clienţi cu aşteptări mai modeste. Ca să nu mai vorbim de consum şi de celelalte costuri de întreţinere...
Cât priveşte echiparea maşinii, casa de marcat, sistemul de semnalizare (cel cu beculeţele roşu/verde) şi plăcuţele aferente se obţin din magazinele acreditate de autorităţi.
Mai importantă este, însă, echiparea cu sisteme de telecomunicaţii (radio-dispecer sau aplicaţiile pentru comenzi virtuale), pentru că de aici vin majoritatea comenzilor.
În continuare, vă prezentăm câteva variante de prestare a serviciului de taximetrie, care vă pot ghida şi în ceea ce priveşte echiparea maşinii.
Câţi bani faci ca taximetrist. Angajat cu carte de muncă
Dacă nu aveţi nici maşină, nici posibilitatea de a cumpăra una, având în schimb permis de conducere şi atestatul pentru transport public de persoane, vă puteţi angaja la o companie de taximetrie.
Aceasta vă va pune la dispoziţie maşina echipată corespunzător, însă ca salarizare se va limita doar la minimul pe economie, cu plata contribuţiilor sociale.
În cele mai multe cazuri, taximetristului angajat îi revine plata combustibilului consumat, dar şi a unei sume fixe zinlice către companie, restul din încasări urmând să-i revină ca venit propriu.
Atenţie: această sumă fixă zilnică poate fi între 60 şi 80 de lei (uneori, chiar 100-120 de lei), în funcţie de compania angajatoare şi de negocierea iniţială la angajare.
Aşadar, dacă într-o zi de traseu încasaţi 150 de lei, să zicem 70 de lei se plătesc ca sumă fixă către companie, apoi 30-50 de lei ar fi combustibilul, iar restul de 20-50 de lei vă revine ca venit propriu.
Este vorba, aici, despre încasările evidenţiate pe casa de marcat. Dacă încasarea reală a fost mai mare, diferenţa vă revine, de asemenea, ca venit propriu.
Această variantă arată rezonabil, la prima vedere, dar mare atenţie, că dacă încasarea a fost de doar 70 de lei (suma fixă zilnică datorată companiei), atunci aţi prestat un fel de muncă voluntară, venitul propriu fiind egal cu zero.
Din experienţa unora rezultă că există şi cazuri nefericite când încasarea este mai mică şi trebuie să aduceţi bani de acasă pentru a acoperi costurile obligatorii (combustibilul şi suma fixă zilnică).
Câţi bani faci ca taximetrist. Colaborator extern
Colaboratorii externi ai companiilor de taximetrie sunt, de regulă, cei care participă cu maşina proprie în afacere, şoferul fiind constituit ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), SRL, AF sau sub alte forme de înregistrare.
În astfel de cazuri, compania participă doar cu dispeceratul (care asigură comenzile prin radio) şi cu autorizarea/echiparea maşinii (casa de marcat, plăcuţe etc.), însă suma fixă zilnică este aceeaşi ca datorie către firma de taxi.
Câţi bani faci ca taximetrist. Total independent
Taximetriştii independenţi sunt cei care au şi maşina proprie, şi autorizarea (individuală) plus echiparea maşinii, şi calitatea de PFA/SRL.
Sunt, adică, aceia care au investit serios la începutul afacerii, cei mai mulţi dintre ei având maşini noi şi o echipare superioară a acestora.
Spre deosebire de angajaţii sau colaboratorii externi ai companiilor de taximetrie, independenţii nu trebuie să plătească nimănui acea sumă fixă zilnică; ba, dimpotrivă, pot să angajeze la rândul lor personal sau colaboratori externi, percepându-le astfel ce cotizaţii.
De regulă, taximetriştii total independenţi practică tarife mai mari, chiar duble faţă de ale celorlalţi.
Câţi bani faci ca taximetrist. Atenţie la oportunitatea cargo!
Şi pentru transportul de mărfuri (cargo) se poate face taximetrie! Aici nu mai e nevoie de acel atestat pentru transportul public de pasageri, dar e nevoie de o maşină capabilă să care marfă, de exemplu o furgonetă sau o dubiţă (dacă aveţi permis doar de categoria B).
Şi în taximetria cargo este esenţială ocuparea maşinii, astfel că principala preocupare a taximetristului trebuie să fie reclama, prezenţa ofertei în cât mai multe puncte de comunicare cu publicul larg.
Câţi bani faci ca taximetrist. Avantaje şi dezavantaje
Avantajele şi dezavantajele meseriei de taximetrist decurg chiar din variantele alese - angajat, colaborator sau independent.
Angajatul are ca avantaj faptul că firma îi plăteşte contribuţiile sociale şi vechimea în muncă îi merge înainte, iar ca dezavantaj principal ar fi venitul propriu relativ mic şi cu un mare grad de nesiguranţă.
Colaboratorul extern al unei companii consacrate deja pe piaţă are ca avantaj faptul că poate ieşi pe traseu oricând, nu are un program prestabilit şi poate încasa mai mult, iar ca dezavantaj apare doar faptul că trebuie să-şi plătească singur contribuţiile sociale (şi celelalte impozite derivate din calitatea de PFA/SRL).
În fine, taximetristul independent are ca avantaj, dar şi ca dezavantaj, chiar independenţa sa.
Nu trebuie să urmeze un program prestabilit, nu plăteşte cotizaţie zilnică, dar îşi achită singur dările la stat şi depinde exclusiv de kilometrii parcurşi cu client la bord.