Categoria de bugetari care poate lua două concedii de odihnă întregi într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
functionari focsani

Bugetarii care au două locuri de muncă vor putea cumula concediile de odihnă de la cei doi angajatori, astfel încât vor putea beneficia de cel puţin 42 de zile lucrătoare plătite, ceea ce înseamnă mai mult de două luni pe an.

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de act normativ pus vineri, 8 martie, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Vizaţi de posibilitatea cumulului celor două concedii de odihnă sunt cei care ocupă funcţii didactice, funcţii de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţii de specialitate artistică.

Potrivit legislaţiei în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate.

Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula în condiţiile legii mai multe contracte individuale de muncă, beneficiază de concediu de odihnă şi indemnizaţie de concediu aferente numai la funcţia de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.

Pe de altă parte potrivit cadrului legal general în materia legislaţiei muncii, respectiv Legea nr. 53/2003 –Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Prin noul proiect de act normativ se propune abrogarea articolului care interzice cumularea concedilor de odihnă:

„Prin acest act normativ se propune abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

În acest fel se elimină discriminarea salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare faţă de salariaţii din mediul privat, în ceea ce priveste drepturile şi obligaţiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de muncă”, se arată în documentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite