Exclusiv Cât te costă să îți instalezi panouri fotovoltaice, fără ajutorul statului
0Necesarul de instalații aferente panourilor fotovoltaice depinde de consumatorii din casă și de consumul lunar, dar și de suprafața locuinței sau a încăperilor care necesită încălzire.

Tot mai mulți români își montează panouri fotovoltaice din fonduri proprii, fără a aștepta finanțare de la stat, pentru a se proteja din timp de creșterea prețurilor la energie și a obține chiar independența energetică. Costurile pornesc de la 3.400 de euro pentru acoperirea parțială de consum de energie și ajung la 25.000 de euro pentru independență energetică totală față de distribuitorii de curent electric și gaze, arată calculele NEXO Group. Aflați în continuare cum poate fi obținută o reducere a cheltuielilor cu energia, inclusiv la bloc, și ce sisteme trebuie instalate pentru o casă complet „verde”.
„Independența energetică a devenit o realitate. Românii nu mai vor doar să plătească mai puțin la energie, ci vor să trăiască în locuințe total debranșate de la distribuitorii de curent electric și gaze și să se bucure de un confort termic complet, fără grija consumului ridicat. Dacă în trecut optau doar pentru panouri fotovoltaice, în ultimii doi ani tot mai mulți oameni instalează și baterii de stocare, care asigură independență totală față de rețea, oferind protecție împotriva fluctuațiilor de preț și asigurând o sursă constantă de energie. Și pompele de căldură sunt foarte căutate, cererea pentru acestea crescând de aproximativ 4 ori în ultimii doi ani față de anul anterior”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.
România face un salt uriaș spre independența energetică. Programele precum Casa Verde și Electric-UP au contribuit semnificativ la popularizarea sistemelor fotovoltaice, iar tendința se manifestă atât în mediul rezidențial, cât și în sectorul de firme, adaugă specialiștii în instalații pentru independență energetică.
Cât costă să ai o locuință independentă energetic
Românii care doresc să își instaleze sisteme fotovoltaice din surse proprii, nu prin finanțare Casa Verde Fotovoltaice, au mai multe opțiuni de reducere a cheltuielilor cu energia sau de a deveni independenți energetic. Necesarul de instalații depinde de consumatorii din casă și de consumul lunar, dar și de suprafața locuinței sau a încăperilor care necesită încălzire.
Iată cât costă acoperirea parțială sau totală a consumului de energie.
Case doar cu panouri fotovoltaice pentru acoperirea parțială a energiei electrice:
• 60 mp: 3 kWh – 17.000 lei
• 100 mp: 6 kWh – 22.500 lei
• 200 mp: 10 kWh – 27.000 lei
Case independente energetic:
Necesar: panouri fotovoltaice, baterii de stocare energie și pompe de căldură
• 60 mp:
• panouri fotovoltaice de 3 kWh – 17.000 lei
• baterii de stocare: 5 kW – 16.000 lei
• pompe de căldură: 5 kW termici – 30.000 lei
• 100 mp:
• panouri fotovoltaice de 6 kWh – 22.500 lei
• baterii de stocare: 5 kW – 16.000 lei
• pompe de căldură: 6 kW termici – 32.000 lei
• 200 mp:
• panouri fotovoltaice de 10 kWh – 27.000 lei
• baterii de stocare: 14 kW – 40.000 lei
• pompe de căldură: 12 kW termici – 44.000 lei
• manoperă toate instalațiile – 14.000 lei
Costurile panourilor fotovoltaice, ale bateriilor și ale pompelor de căldură urmează să scadă în perioada următoare, susțin experții NEXO Group.
Românii își doresc independență energetică pentru că vor să își îmbunătățească stilul de viață și să transforme casa într-o locuință inteligentă. Iar într-o astfel de locuință există mulți consumatori. Pentru a obține o casă inteligentă sunt folosite pompele de căldură sol-apă, sisteme de răcire în tavan, sisteme fotovoltaice și sisteme de ventilație centralizate, dar și aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de construcție împotriva factorilor externi, cum ar fi apă, aer, vânt, praf sau zgomot.
Independența energetică apare și la bloc
În prezent, există deja blocuri în care se implementează pompe de căldură. Aceste proiecte demonstrează fezabilitatea și eficiența soluțiilor de încălzire bazate pe pompe de căldură în diverse tipuri de clădiri.
„Există semne clare în piață că ne îndreptăm spre eliminarea dependenței de furnizorii tradiționali. Cererea pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și soluții de stocare a energiei este mare nu doar din partea persoanelor fizice, ci și din partea dezvoltatorilor imobiliari, care integrează aceste instalații atât în casele construite individual, cât și în ansamblurile rezidențiale. Cu toate acestea, în ceea ce privește blocurile de locuințe, soluțiile tradiționale, cum ar fi centralele pe gaz, sunt încă implementate de unii dezvoltatori. Totuși, pe măsură ce tot mai mulți dezvoltatori încep să adopte aceste tehnologii inovatoare, vor apărea tot mai multe blocuri de apartamente independente energetic”, explică specialistul.
În concluzie, dacă în trecut interesul provenea în special din partea persoanelor fizice, în prezent este observată o schimbare semnificativă, cu un interes crescut și din partea firmelor și a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare.