Cât te costă independenţa de furnizorul de energie electrică şi în cât timp amortizezi investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie - bec

În prezent, consumul de energie al clădirilor de locuinţe reprezintă 40% din consumul total de energie înregistrat în ţările din Uniunea Europeană, în timp ce necesarul energetic pentru acest consum este realizat preponderent din combustibili poluanţi.

În contextul preocupărilor privind reducerea poluării şi a diminuării dependenţei de furnizorii de energie electrică, tot mai multe persoane fizice caută alternative, arătându-se interesate de sistemele fotovoltaice.

 „Există un beneficiu principal urmărit de toată lumea, acela de a scădea costurile aferente energiei utilizate pentru nevoile locuinţelor şi un beneficiu intrinsec, de a scădea amprenta acestui consum energetic asupra mediului înconjurător,” consideră Dan Tudose, manager şi acţionar majoritar E-acumulatori.ro.

Practic, pentru un utilizator casnic, costul de instalare a unui sistem fotovoltaic format din zece panouri fotovoltaice care produc 3kWh de energie electrică este estimat la aproximativ 5.000 Euro, reprezentând aproximativ 5 la sută din costul total al unei locuinţe. Acest sistem acoperă 70-80 % din energia necesară consumului unei case iar investiţia este amortizată în 5 ani. 

Durata de viaţă a unui sistem fotovoltaic este de cel puţin 20 de ani fiind o investiţie transmisibilă şi care creşte valoarea unei locuinţe.

„Există un potenţial încă neatins pe piaţa din România pentru instalarea şi producerea de sisteme de energie verde. Românii sunt interesaţi de produse noi şi inovative care să aducă directe beneficii asupra costurilor. În acelaşi timp, este nevoie de o mai mare conştientizare la nivelul mediului de afaceri prin care companiile şi investitorii să  fie convinşi de utilitatea schimbării mixului de energie şi de a utiliza cât mai mult energie furnizată din surse alternative şi regenerabile, cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător,“ a completat Dan Tudose. 

Încă se pot depune solicitări de finanţare la AFM

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, până la data de 11 octombrie.

Suma alocată sesiunii de finanţare pentru acest an este de 230 milioane lei.

„Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali”, arată un comunicat emis de AFM.

Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanţare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicate pe site-ul AFM.

Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

Recent, autorităţile au eliminat o condiţie restrictivă pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Mai precis, în prezent, montarea panourilor fotovoltaice este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire. 

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate. Cheltuielile eligibile pentru a beneficia de finanţare sunt achiziţia de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului şi tabloul de curent electric, modul de comunicaţie şi contorul inteligent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite