Cât încasează un broker din piaţa de asigurări RCA
0
Brokerii din piaţa poliţelor RCA încasează comisioane tot mai mici de la companiile de asigurări. Media comisioanele brokerilor din piaţa RCA a scăzut la 11% faţă de 13% în urmă cu un an.
Conducerea Asirom a decis recent să reducă aceste comisioanele cu circa 50%, în contextul în care, în primul trimestru al acestui, compania a ajuns lider pe piaţa RCA, cu o cotă de piaţă de 25,84% la finalul lunii martie, potrivit News.ro.
Vânzările de poliţe RCA ocupă aproape trei sferturi din portofoliul Asirom, care a înregistrat prime brute subscrise pe segmentul RCA de 278,6 milioane lei, în primul trimestru.
„Această mişcare bruscă a creat nemulţumiri în rândul brokerilor. Peste noapte, au redus comisioanele de la 12-14% la 8-9%“, au declarat sursele consultate de News.ro.
Astfel, comisionul mediu plătit brokerilor pentru vânzarea de asigurări auto obligatorii, poliţele cel mai des intermediate, a ajuns acum la 11%, faţă de 13% cu un an în urmă. În ţările din zona Europei Centrale şi de Est, media se învârte în marja 15-20%, scrie News.ro.
„În Cehia, comisionul pe RCA este cuprins între 18 şi 24%. În Italia, unde primele sunt de câteva ori mai mari decât în România, comisionul mediu este de cuprins între 9 şi 14%“, au declarat sursele consultate de News.ro.
Piaţa asigurărilor din România este dezechilibrată în prezent, circa 70% din total fiind reprezentată de asigurări RCA şi CASCO. Potrivit ASF, primii cinci jucători aveau 82,8% din piaţa RCA la finalul primului trimestru. După Asirom, principalii jucători erau Carpatica Asig (firmă intrată între timp în procedură de faliment), cu o cotă de piaţă de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) şi Allianz-Ţiriac (6,9%).
Asirom, alături de City Insurance, Carpatica Asig şi Euroins, aflate deja în atenţia ASF pentru probleme cu banii, au cumulat 76,14% din totalul reclamaţiilor depuse, în primul semestru al acestui an, de şoferi sau de service-urile nemulţumite de serviciile primite. Astfel, comisionul mediu plătit brokerilor pentru vânzarea de asigurări auto obligatorii, poliţele cel mai des intermediate, se ridica la finalul lunii martie a acestui an la 14%, faţă de 16% cu un an în urmă.