Casa Verde Fotovoltaice: Peste 39.000 de dosare au obţinut finanţare; au fost aprobate 89% dintre cereri
0Peste 39.000 de dosare au obţinut finanţare în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice fiind aprobate aproape 89% dintre cererile depuse, a anunţat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

"Aproape 89% dintre cererile depuse pentru instalarea sistemelor fotovoltaice au fost aprobate. În total, 39.309 de dosare au obţinut finanţare după ce toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate de către AFM", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3kW.
"Finalizarea analizei dosarelor este un rezultat important având în vedere că AFM a s-a confruntat cu provocări majore în acest an, un număr mare de cereri de finanţare şi multe programe derulate în paralel. Însă nu ne oprim aici! În 2023 instituţia va trece prin schimbări majore. Va descentraliza anumite programe, printre care şi programul Casa Verde Fotovoltaice, şi va creşte capacitatea administrativă. Am creat premisele transformării AFM într-o instituţie modernă şi eficientă", a arătat Barna Tanczos.
TVA redus pentru panourile fotovoltaice
Recent, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru a veni în sprijinul investiţiilor în energie regenerabilă şi eficienţă energetică.
Reducerea TVA va stimula noi investiţii în mici capacităţi de producţie şi eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariţia de noi prosumatori care vor putea să îşi reducă factura la energie şi să dea surplusul de producţie în sistemul energetic.
Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.
Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.
În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.
La finalul lunii septembrie, numărul prosumatorilor (persoane fizice care produc și consumă energie electrică produsă cu ajutorul sistemelor de energie regenerabilă) a crescut la 27.000, cu peste 250 MW instalaţi.
Estimările specialiștilor din piață sunt că numărul acestora va crește considerabil, dat fiind prețurile mari la energie.