Cine sunt prosumatorii vizați de „taxa pe soare”. Cum devii prosumator

0
Publicat:

O ordonanță aprobată de Guvern propune introducerea unei taxe pe consumul de energie electrică produs în gospodării cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Prosumatorii ar putea fi obligați să plătească o taxă pe energia produsă și consumată în gospodărie
Prosumatorii ar putea fi obligați să plătească o taxă pe energia produsă și consumată în gospodărie

Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță care instituie o taxă pe consumul de energie produsă în gospodăriile oamenilor cu ajutorul panourilor fotovoltaice, fără a preciza însă și care este cuantumul taxei pe care ar urma să o plătească prosumatorul (persoana care produce energie regenerabilă și pe care o furnizează în sistemul energetic național).

Potrivit Ordonanței, taxele și tarifele vor fi percepute de „autoritățile administrației publice centrale și ANRE”, în mod nediscriminatoriu și proporțional pentru energia produsă și consumată în gospodărie. Taxa ar urma să fie aplicată pentru una sau mai multe dintre următoarele situații: a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu efectuată de ANRE că această dispoziție fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Energiei spune că ordonanța ar putea fi modificată

Ministerul Energiei a precizat ulterior că modificările erau necesare având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement întrucât „prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut.

„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia”, a explicat ministerul.

USR acuză Guvernul că a ales să taxeze 30.000 de prosumatori

USR acuză Guvernul că, prin ordonanţa adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.

„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu. Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, a declarat Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR.

Ulterior, formațiunea politică a anunțat că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa ce conţine „taxa pe soare”.

„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”, precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

În ce situații pot fi taxați prosumatorii

Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi:

- dacă primesc bani de la stat ca să producă energia,

- dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW,

- dacă la nivel naţional cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.

Cum devii prosumator

Persoanele care doresc să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pe acoperiș sau la sol, pentru a-și asigura producția de energie electrică pentru consum propriu, dobândesc calitatea de prosumator dacă optează pentru un sistem on grid.

  • Etapele pe care să le urmezi pentru a deveni prosumator

Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci o și produc din propriile surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețeaua națională de distribuție, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică. Așadar, prosumatorii au nevoie să dețină o sursă de producție de energie electrică, cum sunt panourile fotovoltaice, iar această sursă să fie racordată la rețeaua distribuitorului de energie electrică (on grid), și să încheie cu furnizorul lor un contract de vânzare-cumpărare pentru energia electrică produsă și livrată în rețea.

Racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere care aparțin prosumatorilor se face în baza Ordinului ANRE nr. 19/2022. În acest ordin sunt prevăzute etapele pe care trebuie să le parcurgă un client pentru a obține Certificatul de Racordare care să ateste calitatea de prosumator. Aceste etape depind de situația locului de consum în cauză (loc nou de consum și producere, sau se solicită racordarea la un loc de consum existent a instalațiilor de producere a energiei electrice, dacă este nevoie sau nu de creșterea puterii față de puterea avizată pentru locul de consum). Astfel, termenul mediu de avizare a dosarelor, finalizare lucrări și emitere Certificate de Racordare poate varia, în funcție de diversele etape parcurse și de eventualele documente suplimentare care pot fi solicitate de către terțe părți.

Conform Ordinului 15/2022, furnizorii de energie electrică au obligația de a încheia și transmite prosumatorilor contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea, în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării. Solicitarea se poate face doar după ce clientul a obținut Certificatul de Racordare de la distribuitorul de energie electrică din zona în care se află locul instalației, prin care se atestă calitatea de prosumator.

Este important de știut și că, la un loc de consum, se pot monta doar panouri fotovoltaice on grid a căror putere nu poate depăși puterea din avizul tehnic de racordare. De exemplu, dacă un client are puterea avizată de 5kW și dorește montarea unui sistem de 8kW, primul pas este să solicite operatorului de distribuție un spor de putere, după care se va monta sistemul. Costurile aferente obținerii sporului de putere vor fi suportate de către consumator. Fără un spor de putere, consumatorul poate monta doar un sistem de maximum 5kW.

O altă informație utilă este că invertoarele pentru sistemele fotovoltaice este necesar să fie certificate de către operatorii de distribuție. Pe site-ul fiecărui operator există lista de invertoare deja certificate, pe care este indicat ca viitorul prosumator să o consulte înainte de a achiziționa sistemul fotovoltaic. Dacă invertorul consumatorului nu se regăsește pe listele respective, viitorul prosumator trebuie să facă demersurile de certificare și abia apoi operatorul de distribuție poate aproba punerea în funcțiune a sistemului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite