Casa Verde Fotovoltaice: Noi verificări asupra modului de înscriere în program. Ce a cerut noul şef al AFM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, demarat în luna septembrie a anului trecut şi reluat după aproape două luni din cauza unor suspiciuni de fraudă, ar putea fi verificat din nou.

„Noul preşedinte al AFM, Mihail Dan Dojană, numit în funcţie luna trecută, spune că a găsit programul blocat şi că softul prin care firmele de instalatori au introdus dosarele pentru persoanele fizice interesate de subvenţia de până la 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic acasă nu funcţionează la parametrii necesari. Într-o precizare trimisă nouă ca urmare a situaţiei acestui program, el arată că intenţionează să ceară un audit extern despre cum s-a derulat acest program până acum”, scrie economica.net, citând un răspuns oficial al instituţiei

Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat în data de 10 septembrie 2019 înscrierile persoanelor fizice în programul denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice”, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui process.

Înscrierile au fost reluate abia la data de 6 noiembrie, după ce AFM a sesizat organelle abilitate în legătură cu posibile fraude, având în vedere că în prima zi de  înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.

O anchetă a fost deschisă şi de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), dar până acum nu a fost făcut public niciun fel de rezultat.

De altfel, Greenpeace România a informat recent că programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă niciun cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate.

„Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

Fondurile totale ale programului de finanţare cumulează peste 113 milioane de euro, aproape 27.000 de cetăţeni putând deveni prosumatori.

„E nevoie ca cei interesaţi să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar.  AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii şi instalatorii de sisteme fotovoltaice. Este de neînţeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriaşe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019.” a mai spus Marian Mândru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite