Greenpeace acuză că Programul Casa Verde are cheltuieli mari cu rezultate zero: Niciun cetăţean nu a devenit prosumator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu a fost instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic, susţine Greenpeace FOTO Adevărul
Nu a fost instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic, susţine Greenpeace FOTO Adevărul

Anunţat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate, acuză ONG-ul Greenpeace România.

Conform informaţiilor furnizate de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), la solicitarea Greenpeace România, peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi probabil, parţial cheltuiţi) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.

„Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic”, acuză Greenpeace.

Pe de altă parte, ONG-iştii susţin că AFM prevede un buget de cheltuieli „indirecte” generos. 13% dintre fondurile atrase de AFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din fonduri europene (peste 13 milioane de euro) sunt folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA  pe cheltuieli precum dezvoltarea aplicaţiei informatice care gestionează înscrierile în program, informarea şi publicitate, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect. Cu aceste fonduri, AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3.000 de instalaţii fotovoltaice, susţine Greenpeace.

„Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

Fondurile totale ale programului de finanţare cumulează peste 113 milioane de euro, aproape 27.000 de cetăţeni putând deveni prosumatori.

„E nevoie ca cei interesaţi să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar.  AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii şi instalatorii de sisteme fotovoltaice. Este de neînţeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriaşe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019.” a mai spus Marian Mândru.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite