Casă în Italia cu 30.000 de euro
0Cei care dispun de lichidităţi au acum şansa de a achiziţiona proprietăţi în Italia, cu până la 50% mai ieftine faţă de 2008. Pe lângă proprietăţile exclusiviste, cu preţuri ce ating şi două milioane de euro, amatorii de case în Peninsulă pot găsi adevărate chilipiruri imobiliare.
Preţurile proprietăţilor italiene pornesc de la 30.000 de euro, cum este cazul unei case vechi, cu două dormitoare şi suprafaţă totală de 60 de metri pătraţi, localizată în Orsogna, zona Abruzzo. O proprietate similară ca suprafaţă şi număr de camere se poate cumpăra, în zona montană Reggio Emilia, la un preţ de 47.500 de euro.
Citeşte şi: Topul celor mai ieftine apartamente din Galaţi
Vile la superofertă
Iubitorii zonelor rurale pot opta pentru o casă tradiţională, localizată în zona dealurilor din apropierea orăşeului Chieti, cu suprafaţa de 120 de metri pătraţi şi un teren aferent de 1.500 de metri pătraţi, la un preţ de 62.000 de euro.
Pe segmentul vilelor cu două etaje, oferta este foarte generoasă, iar discounturile sunt semnificative. Este şi cazul unei proprietăţi de 100 de metri pătraţi, localizată în zona Scerni, care se tranzacţionează la un preţ de 80.000 de euro, faţă de 130.000 de euro, atât cât cerea proprietarul în urmă cu trei luni.
Clienţii care se află în căutarea unui apartament nou, se pot orienta către unul din numeroasele ansambluri rezidenţiale noi din Peninsulă, cum ar fi, spre exemplu, Juppolo View, unde, la un preţ de 109.000 de euro, se poate cumpăra o locuinţă cu două dormitoare şi suprafaţă totală de 67 de metri pătraţi.
Pentru cei care doresc să achiziţioneze o casă în regiunea montană a peninsulei, agenţii imobiliari italieni recomandă zone precum Cortina D'Ampezzo sau Madonna di Campiglio.
Aici, preţul pentru cea mai ieftină vilă nu coboară sub două milioane de euro, dar în alte zone montane din Italia, o casă medie ca mărime, adică până la 160 de metri pătraţi poate fi cumpărată cu 300.000 - 400.000 de euro.
„Piaţa chiriilor pare să fie mai puţin afectată de criză, astfel că scăderile înregistrate pe acest segment nu depăşesc 10-15%", spune Francesca Perreri, notar public din Ancona. Explicaţia este una simplă: numărul de emigranţi creşte de la un an la altul, iar proprietarii care închiriază locuinţe ţin la preţ.
Spre exemplu, un apartament cu trei camere şi suprafaţa de 50 de metri pătraţi, se închiriază, în Bogliasco, lângă Genova, cu 950 de euro pe lună, preţ care include şi costul întreţinerii. Şi asta în timp ce pentru apartamente cu proprietăţi similare, în zonele urbane mari ale ţării, valorile chiriilor lunare depăşesc frecvent 1.300-1.500 de euro.
Cum procedăm la achiziţie
Pentru a cumpăra o proprietate în Italia, este necesar să colaboraţi cu o agenţie imobiliară locală, care vă va ajuta în obţinerea de informaţii privind terenul sau casa dorită, la elaborarea documentaţiei necesare achiziţiei, dar şi în procesul de negociere a preţului final.
Mai mult, potrivit lui Giusseppe Antonioni, manager al agenţiei imobiliare Sole din Ancona, înainte de a proceda la încheierea tranzacţiei, trebuie să verificaţi starea juridică a proprietăţii, dar şi reglementările locale privind regimul construcţiilor sau alte aspecte legale.
După identificarea proprietăţii dorite şi verificarea acesteia, elemente care, în general, necesită între două şi trei săptămâni, clientul va vira agentului o parte a comisionului, negociat în prealabil, care reprezintă, practic, o taxă de rezervare a bunului imobil. Etapa a doua este reprezentată de procesul de negociere, stabilirea preţului final şi semnarea contractelor, în prezenţa unui notar local.
Mersul preţurilor
Comparativ cu 2008, anul trecut a adus o scădere a preţurilor de tranzacţionare a proprietăţilor imobiliare de 20-40% pe ansamblul pieţei italiene.
Potrivit lui Giusseppe Antonioni, cele mai mari scăderi, de până la 50%, au fost înregistrate în zona caselor şi apartamentelor vechi, de peste 50 de ani, în timp ce pe segmentul de locuinţe noi, preţurile de strigare din 2009 au fost cu aproximativ 20-25% mai mici faţă de 2008.
Cât priveşte preţurile terenurilor, cele mai mari scăderi, de până la 50-60%, au fost înregistrate, anul trecut, în zonele rurale sau ale oraşelor mici, centrele urbane mari menţinând încă un nivel ridicat al valorilor proprietăţilor.
În zona chiriilor, datorită numărului mare de emigranţi din Italia, proprietarii au putut menţine un nivel ridicat al acestora, fiind înregistrate scăderi oarecum timide, de maximum 15%.