Carnea artificială, produsă în laborator, avizată spre comercializare. Cine o poate consuma
0Controversata carne artificială, cultivată în laborator, a primit aviz de comercializare într-un stat european.

Marea Britanie va deveni prima ţară din Europa unde se va comercializa carne cultivată în laborator, după ce organismele de reglementare au permis unui start-up local să producă carne de pui din celule cultivate în laborator. Carnea va fi destinată animalelor de companie, transmite Bloomberg.
Odată cu obţinerea aprobărilor necesare, start-up-ul Meatly a informat miercuri că are de gând să înceapă să producă eşantioane comerciale ale hranei sale pentru animale, în contextul în care lucrează în continuare la reducerea costurilor şi extinderea producţiei până la o scară industrială în următorii trei ani.
„Proprietarii de animale de companie caută o modalitate mai bună pentru a-şi hrăni pisicile şi câinii cu carne. Acum ne putem continua misiunea de a le da consumatorilor o alegere uşoară”, a declarat directorul general de la Meatly, Owen Ensor.
Carnea cultivată în laborator a făcut vâlvă în ultimii cinci ani cu promisiunea că va diminua impactul asupra mediului provocat de carnea produsă în mod convenţional. Însă industria are probleme din cauza reducerii investiţiilor, a dificultăţilor în a ajunge la un volum mare de producţie şi a reacţiilor ostile apărute în unele ţări.
Carnea cultivată în laborator este creată în urma unui proces prin care se folosesc celule animale pentru a crea ţesut muscular asemănător cu carnea provenită de la animale sacrificate.
Obţinerea aprobărilor necesare pentru consumul de către oameni al cărnii cultivate în laborator este de aşteptat să fie un proces îndelungat în Europa, ceea ce a făcut ca start-up-urile din acest domeniu să se uite spre Asia şi SUA pentru creşterea viitoare.
Chiar dacă America şi Singapore au permis vânzarea de carne de pui cultivată în laborator către oameni, cantităţile vândute până acum au fost minimale.
Va ajunge carnea cultivată în magazine?
În prezent, mai multe companii încearcă să facă trecerea la producția de masă, în așteptarea reglementărilor legale necesare. În Europa, există companii care lucrează la varii produse, de la foie gras (Gourmey în Franța) la carne de porc (Mewery în Cehia) și pește (Bluu în Germania).
Agenția Alimentară din Singapore a aprobat încă din 2020 primul produs de carne de pui cultivată, iar în iunie 2023, două companii americane au primit aprobare de la Departamentul de Stat pentru Agricultură pentru produsele lor de carne de pui cultivată. În UE, carnea cultivată trece prin procesul de testare de 18 luni valabil pentru toate produsele bazate pe inovație, iar o companie trebuie să dovedească Autorității Europene de Siguranță Alimentară (ESFA) că produsul său este sigur pentru consum. Până acum nicio companie din UE nu a depus cerere, dar în iulie 2023, autoritățile de reglementare elvețiene au primit prima astfel de cerere din partea companiei Aleph Farms, urmată la scurt timp de o cerere în Marea Britanie.
Italia, în schimb, este singura țară din lume care, în noiembrie 2023, a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate, sub motivația protejării tradițiilor culinare și ca urmare a unei dezbateri dominate de dezinformare și lipsite de orice analiză bazată pe probe. Legea a fost criticată de comunitatea științifică și organizațiile de protecția mediului ca fiind în contradicție cu trendurile și deschiderea la nivel global față de această nouă oportunitate. Cercetătorii se tem că această mișcare ar putea înăbuși inovația și finanțarea academică, menționând și că împiedică startup-urile italiene să evolueze în țară în beneficiul companiilor străine. În cazul în care UE ar aproba vânzarea de produse din carne cultivată, de fapt, Italia (precum și România, dacă interdicția va trece de Parlament) nu ar putea opri importurile din alte state membre UE.