Carnea artificială, interzisă în România. Ce alte modificări au fost aduse Legii cărnii
0Legea cărnii a fost modificată astfel încât în România să fie complet interzisă comercializarea cărnii produse în laborator.

Senatorii din comisia de agricultură au modificat marți Legea cărnii, astfel încât carnea creată în laborator nu va putea fi comercializată în România, potrivit Știrilor ProTv
„În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au argumentat ei. „Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat.
Legea are însă și alte prevederi. De exemplu, pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Aleșii susțin că multe magazine păcălesc oamenii cu afișe „produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% carne.
Parlamentarii au mers și mai departe și au propus ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o folosesc.
Pentru cei care nu vor respecta regulile, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere.
În prezent, doar în Statele Unite, Canada și în Singapore, permit comercializarea și consumul de carne artificială.
Burger King a devenit primul lanţ global de restaurante fast food care oferă clienţilor săi produse din „carne“ artificială, obţinută exclusiv din plante. Burgerii din „carne“ artificială sunt furnizaţi de firme tip startup, ca de pildă Impossible Foods sau Beyond Meat, ambele sprijinite de fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Compania Impossible Foods din Silicon Valley şi-a lansat burgerii din „carne“ artificială în anul 2016, inclusiv în restaurante de top din New York, precum Momofuku Nishi. Au urmat parteneriate cu peste 5.000 de restaurante din SUA şi Asia.
Doar 9% dintre oamenii care cumpără burgeri din „carne“ artificială obţinută din plante sunt vegetarieni, restul de 90% fiind dintre cei care obişnuiesc să consume carne, dar caută o alternativă mai sănătoasă, arată un studiu realizat de Burger King, citat de Associated Press. „Sunt o mulţime de oameni care ar vrea să mănânce burgeri în fiecare zi, dar nu neapărat vor să mănânce carne“, spunea în 2019 Chris Finazzo, preşedintele diviziei pentru America de Nord a companiei Burger King.