Când intră primele pensii majorate. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate cele peste 4,6 milioane de pensii din sistemul public aflate în plată au fost recalculate în premieră în România și deciziile au ajuns deja la aproape toți pensionarii.

Un poștaș dă pensia unei bătrâne de la țară
Pensiile majorate vor ajunge curând la pensionari

Daniel Baciu a anunțat că toate pensiile vor intra pe 11-12 septembrie pe carduri, astfel din acel moment bătrânii se vor bucura de câștigurile care le vor schimba viața în mai bine.

Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creșteri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei.

Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiile care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu la RTV.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a recalculat toate cele 4.609.830 de pensii, stabilindu-se că vor beneficia de majorare 82,56% de pensionari, restul de 17,44% rămânând la nivelul actual.

Creșterea procentuală medie a celor peste 3,8 milioane de pensii care se vor majora de la 1 septembrie este de 26,65%, o creștere nominală cu 622 de lei, potrivit calculelor Ministerului Muncii.

În ce privește numărul beneficiarilor de indemnizație socială, acesta scade după recalculare cu 90.892, noul cuantum rezultat din contributivitate depășind valoarea de 1.281 de lei a indemnizației sociale pentru pensionari.

Formula de calcul

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este:

VPR (valoarea punctului de referință stabilit la 81 de lei) x Număr total de puncte.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive

Punctele de contributivitate se calculează ținând cont de punctajul lunar - numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Punctajul anual - numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare

Puncte de stabilitate - puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite