„Campanie masivă de dezinformare”. Cum încearcă marile companii să oprească tranziția către energia verde

0
Publicat:

Companiile din industria combustibililor fosili desfășoară „o campanie masivă de dezinformare și informații eronate” pentru a determina țările să încetinească tranziția de la o economie bazată pe carbon la energie regenerabilă, a acuzat ONU.

Industria combustibililor fosili încearcă să oprească tranziția către energie verde FOTO Arhivă
Industria combustibililor fosili încearcă să oprească tranziția către energie verde FOTO Arhivă

Selwin Hart, secretarul general adjunct al ONU, a spus că discuțiile despre o „reacție” globală împotriva acțiunilor climatice sunt alimentate de industria combustibililor fosili, într-un efort de a convinge liderii mondiali să amâne politicile de reducere a emisiilor. Percepția multor observatori politici cu privire la o respingere a politicilor climatice a fost rezultatul acestei campanii, mai degrabă decât o reflectare a realității gândirii oamenilor, a adăugat el, potrivit The Guardian.

„Există această narațiune dominantă și o mare parte din aceasta este promovată de industria combustibililor fosili și de susținătorii lor, conform căreia acțiunea climatică este prea dificilă, prea scumpă”, a spus el.

„Este absolut esențial ca liderii și toți dintre noi să ripostăm și să explicăm oamenilor valoarea acțiunilor climatice, dar și consecințele inacțiunii în ceea ce privește clima”, a adăugat oficialul.

Sprijin global pentru o tranziție rapidă

El a contrastat percepția unei reacții negative cu concluziile celui mai mare sondaj realizat vreodată pe tema climei, care a constatat majorități clare de oameni din întreaga lume care susțin măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Sondajul a arătat că 72% dintre oameni doresc o „tranziție rapidă” de la combustibilii fosili, inclusiv majorități în țările care produc cea mai mare cantitate de cărbuni, petrol și gaze.

Partidele verzi și planurile ecologiste ar fi suferit eșecuri în unele părți ale lumii, a spus el, dar în altele au câștigat politici care odată ar fi fost considerate radicale, devenind parte din curentul principal.

„Acest lucru ar trebui să alerteze liderii politici – cei care sunt ambițioși nu sunt doar de partea corectă a istoriei, ci și de partea propriilor lor cetățeni”, a adăugat Hart.

„Clima pare să scadă în lista priorităților liderilor,” a spus el. „Dar avem cu adevărat nevoie ca liderii să livreze acum ambiția maximă. Și avem nevoie de cooperare maximă. Din păcate, nu vedem asta în momentul de față.”

Consecințele se resimt peste tot pe glob

El a avertizat că amânarea măsurilor au consecințe atât în țările bogate, cât și în cele sărace.

„Oamenii obișnuiți trebuie să plătească prețul unei crize climatice, în timp ce industria combustibililor fosili continuă să obțină profituri excesive și încă primește subvenții masive de la guverne”, consideră Hart.

Guvernele ar trebui, de asemenea, să se asigure că politicile lor climatice nu creează mai multe probleme celor cu venituri mici, care ar putea fi afectați de măsurile slab concepute. 

„Fiecare țară va trebui cu adevărat să se asigure că tranziția sa este bine planificată pentru a minimiza impactul asupra oamenilor și populațiilor vulnerabile, deoarece o mare parte din așa-zisa reacție negativă vine atunci când există o percepție că costurile asupra persoanelor sărace și vulnerabile sunt resimțite disproporționat”, a spus el.

ONU face apel guvernelor să ia măsuri

Din acest motiv, ONU solicită noi planuri naționale privind reducerile de emisii prevăzute în Acordul de la Paris din 2015, în care guvernele trebuie să stabilească clar nu doar obiectivele lor, ci și modul în care acestea vor fi atinse prin politici, și care sunt impacturile probabile.

Noile planuri naționale, denumite contribuții determinate la nivel național (NDC), ar trebui să fie „cât mai consultative posibil, astfel încât segmente întregi ale societății – tineri, femei, copii, muncitori – să poată oferi perspectiva lor despre cum ar trebui planificată și gestionată tranziția, și cum va fi finanțată”, a spus el.

„În ciuda a tot ceea ce vedem [sub formă de fenomene meteorologice extreme], încă nu vedem nivelul de ambiție sau acțiune de care lumea are disperată nevoie”, a concluzionat Hart.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite