Camera de Comerţ şi Industrie a României: Dacă pleacă multinaţionalele, se stinge lumina în economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mihai daraban foto eduard enea

În top 100 exportatori, doar 6 sunt firme româneşti, a spus joi seară Mihai Daraban, preşedintele CCIR. „Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului!”, a afirmat acesta, sugerând că, în cazul în care multinaţionalele se retrag din România, economia va fi „la pământ”.

Mediul de afaceri românesc este bazat pe microîntreprinderi, adică firme cu până la 9 angajaţi, iar dacă multinaţionalele se retrag închidem lumina ţării, a spus Mihai Daraban.

Daraban a atras atenţia că, pentru ţările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerţul mondial, de aceea firmele româneşti trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.

"Dar durata zborului este prea mare pentru frecvenţa cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susţinător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaţionalele. Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite, nu cred că aceste multinaţionale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Daraban, citat de agerpres.ro.

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României a făcut apel către guvernanţi să înceteze cu atacurile la multinaţionale şi să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.

"O spun cu tristeţe: deşi avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristeţe o spun că în primii 100 sunt doar şase firme româneşti. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite şi prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii şi la digitalizarea administrativă", a subliniat acesta.

Potrivit şefului CCIR, 57% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active din România este realizată de 12.377 compan ii, adică 1,9% din totalul societăţilor comerciale.

„Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei româneşti. Trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariaţi. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanţii trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii şi iau decizii", a precizat Mihai Daraban.

Preşedintele CCIR a apreciat că din cauza informaţiilor vehiculate în ultimele luni şi concretizate "prin ordonanţa de urgenţă de ieri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări".

Dintre cei 12.377 operatori economici din diferite sectoare de activitate aflaţi în Topul Naţional al Firmelor, peste 4.300 activează în industrie, peste 3.400 în servicii, circa 2.600 în comerţ, 309 în turism, 462 în cercetare-dezvoltare şi high-tech, 633 în domeniul agricultură, silvicultură şi pescuit, iar 592 în construcţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite