Călin Georgescu a bulversat toate piețele financiare din România: BNR a vândut din rezerva valutară pentru a ține în frâu cursul euro
0Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care l-au indicat câștigător pe Călin Georgescu, au dat peste cap piețele bursiere și au determinat BNR să vândă din rezerva valutară pentru a ține în frâu cursul euro leu.
BNR a anunțat, luni, că rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, la 61,174 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.
Surse consultate de Economedia arată că BNR a vândut din rezerva valutară în ultima săptămână din noiembrie, pentru ca cursul euro să nu urce peste 5 lei, un prag critic.
Pe 25 noiembrie, ziua de luni de după primul tur al alegerilor prezidențiale, cursul euro/leu a atins un maxim intraday de 5,0168, de unde a fost readus în culoarul de variație de către Banca Națională.
Bursa a picat, după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor
Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor nu a rămas neobservată nici la Bursa de Valori București (BVB): toți indicii bursieri au deschis „pe roșu” toată săptămâna trecută și în prima zi a acesteia.
Contactat telefonic, analistul financiar Adrian Negrescu a declarat pentru „Adevărul” că politicienii nu-și dau seama ce pericol ne paște.
„Investitorii sunt tot mai îngrijorați de acest iureș politic cu iz electoral, care poate duce România în „Junk”. Cotațiile titlurilor de stat au trecut de 7%. România se împrumută mai scump. Ce se vede la BVB e doar o mică parte din ceea ce înseamnă temerile investitorilor că România se îndreaptă rapid spre instabilitate. Suntem la fundul sacului, avem deja deficite excesive. România ar puttea fi nevoită să apeleze la împrumuturi de la FMI.
Fără un apel al Ministerului de Finanțe la calm către investitori este posibil să existe un aflux de ieșire a acestora de pe piața românească. Ne jucăm cu focul! la BVB sunt și banii noștri investiți în pensii private. Ați văzut că și ROBOR crește. Și ar putea crește și cursul euro față de leu. Toate aceste lucruri ne afectează direct”, a declarat Adrian Negrescu pentru „Adevărul”.
Adrian Codărlașu, președintele CFA România a spus că semnalele negative au fost deja date pe Bursa de Valori București și (BVB), fiind observate și creșteri ale costurilor la care se împrumută statul român.
„Ați văzut și dvs: luni bursa a fost pe roșu, tot pe roșu s-a deschis și marți. Costurile la care se împrumută România au fost mai mari. Investitorii percep România ca fiind mai riscantă și atunci așteaptă, nu mai investesc. Toate acestea nu sunt bune, arată o volatilitate foarte mare pe perioada alegerilor”, a explicat Adrian Codîrlașu pentru „Adevărul”, precizând că situația economică a României oricum nu este roz, din cauza deficitelor gemene și a datoriei publice.