ANRE a aprobat decontarea a 5,3 miliarde lei către furnizorii de energie. Câte cereri au fost respinse
0Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depăşit 5,3 miliarde lei.
Potrivit datelor publicate de Autoritate, pentru perioada aprilie 2022 - martie 2023, 83 de societăţi au depus 729 de cereri. Au fost aprobate 410 cereri, din care 164 pentru clienţi casnici şi 246 clienţii non casnici. Patru cereri pentru clienţii casnici au fost declarate neeligibile.
Suma transmisă către ME, clienţi noncasnici, depăşeşte 3,142 miliarde lei, cea transmisă către ANPIS, clienţi casnici - peste 2,18 miliarde lei.
Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 a crescut cu 762,435 milioane lei faţă de suma din Informarea din data de 3 noiembrie 2022, precizează ANRE.
Diferenţa de 315 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate, subliniază sursa citată.
,,Fac precizarea că am finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022, iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate", a declarat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă.
Miercuri, în cadrul unei conferinţe, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a transmis că 2022 a adus cea mai mare realizare a ultimilor 10 ani, și anume gazele din Marea Neagră au ajuns, în sfârșit, în zona consumatorilor.
În acelaşi timp, reprezentantul AEI a prezentat și un element negativ pe care anul 2022 l-a adus.
„Este anul în care foarte mulți participanți ai pieței de gaze naturale, foarte mulți furnizori și-au redus activitatea. Au început să renunțe la clienții lor. Practic schema care a fost gândită de Guvernul României a creat o mare problemă în piața de gaze naturale, din cauza plății cu întârziere a diferenței dintre prețul plafonat și prețul pieței. Această situație a făcut ca unii dintre furnizori să fie la limita funcționalității lor din punct de vedere operațional sau din punct de vedere al cash-ului necesar pentru derularea efectivă a activității. Un proces care, din păcate, este abia la început și care se va accentua în această iarnă odată cu creșterea cantităților de gaze naturale și odată cu creșterea sumelor care vor trebui să fie suportate de acești furnizori, până la momentul în care vor primi compensările stabilite prin lege.”, a punctat Dumitru Chisăliță.