Câciu: România a atins un grad de absorbție al fondurilor de coeziune de peste 93%

0
Publicat:

România a ajuns la un grad de absorbţie 93,2% pe fondurile de coeziune din exerciţiul financiar 2014-2020, în condiţiile în care 22,445 miliarde euro au fost rambursate până la acest moment, transmite ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Foto: gov.ro

Procesul nu s-a încheiat, România având solicitate sume spre rambursare de încă 1,5 miliarde euro. În materie de absorbţie pe politica de coeziune, la începutul anului, România se situa la 73% grad de absorbţie şi îl încheie la peste 93% (plus 20 puncte procentuale într-un an)”, a scris, joi, ministrul pe pagina sa de Facebook.

Pe perioade în cursul anului 2023, absorbţia de fonduri din exerciţiul 2014-2020 a constat în 3 puncte procentuale în primele şase luni şi 17 puncte procentuale în ultimele şase luni.

„Cheile succesului? Două: un efort comun Guvern-Parlament- beneficiari şi declararea ca prioritate decizională şi administrativă închiderea exerciţiului financiar cu absorbţie maximală”, consideră Adrian Câciu.

În iunie, fostul premier Nicolae Ciucă spune că în România vor fi investite, prin fonduri de cieziune, nu mai puţin de 45 de miliarde de euro, până în 2027, potrivit acordului de parteneriat semnat cu Comisia Europeană.

„Vom investi în România, până în 2027, fonduri de coeziune în valoare de 45 de miliarde de euro, în baza acordului de parteneriat semnat la Bruxelles între ţara noastră şi Comisia Europeană. Banii vor fi cheltuiţi pentru programe ce vizează întărirea economiei naţionale, dezvoltarea socială şi teritorială, digitalizarea şi tranziţia către o energie bazată cât mai mult pe surse verzi şi regenerabile”, susţinea Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Scopul alocărilor pentru coeziune vizează şi creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor româneşti pe plan european, promovarea inovaţiei în economie şi creşterea capacităţii companiilor locale de a exporta. PNL susţine accesarea cât mai multor bani europeni, pentru o creştere economică ce permite ca nivelul de trai al oamenilor şi productivitatea firmelor să recupereze decalajele existente faţă de statele dezvoltate din vestul continentului”, mai arata la acel moment fostul liderul de la Palatul Victoria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite