Se stabilizează piaţa muncii din Marea Britanie: Numărul locurilor de muncă vacante depăşeşte nivelul de dinaintea pandemiei

Se stabilizează piaţa muncii din Marea Britanie: Numărul locurilor de muncă vacante depăşeşte nivelul de dinaintea pandemiei

Foto: Arhivă Adevărul

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a depăşit nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19), în perioada aprilie - iunie 2021, în special în industria ospitalităţii,  transmite BBC.

Potrivit sursei citate, Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că există 862.000 de locuri de muncă oferite în perioada aprilie - iunie, cu 77.500 mai mari decât în primele trei luni ale anului 2020.
 
Numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat, de asemenea, în iunie, înregistrând cel mai semnificativ avans de la debutul pandemiei. 
 
Conform datelor ONS, pe statele de plată ale companiilor britanice erau cu 356.000 mai mulţi salariaţi în iunie. În total, numărul angajaţilor a urcat la 28,9 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus. Totuşi, numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice rămâne cu 206.000 sub nivelul de dinaintea pandemiei.
 
„Piaţa muncii îşi continuă redresarea, a crescut din nou în iunie semnificativ numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată. Totuşi, nivelul este sub cel de dinaintea pandemiei, multe persoane rămânând în schema de sprijinire a locurilor de muncă", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.
 
De asemenea, în perioada martie - mai 2021, rata şomajului a scăzut la 4,8% în Regatul Unit, de la 5% în perioada decembrie 2020 - februarie 2021, în tip ce analiştii se aşteptau la 4,7%.
 
Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 2,40 milioane la 31 mai 2021, de la aproape cinci milioane la începutul anului. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.
 
Prin acest program s-au plătit salarii pentru 8,9 milioane de salariaţi în perioada de vârf din mai 2020.
 
„Anticipăm că rata şomajului va urca la aproximativ 5,5% în iarnă, în urma încheierii schemei, aproximativ unu din 10 beneficiari ar putea să nu se întoarcă la locul original de muncă", a explicat Yael Selfin, economist şef la KPMG UK.
 
Datele publicate joi arată că, în perioada mai 2020 - mai 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a salariilor din 2000, când a început publicarea datelor, deşi statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute.
 
Câştigurile săptămânale medii în perioada martie - mai 2021 au urcat cu 7,3% faţă de anul anterior, peste estimările analiştilor.
 
Banca Angliei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaţilor vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.
 
Guvernul speră ca economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.
 

Marea Britanie, cea mai mare criză a forţei de muncă din 1997

Angajatorii britanicii se confruntă cu cel mai mare deficit de forţă de muncă de la începutul anilor ’90, în contextul redeschiderii economiei după lockdown-ul anti-Covid şi a scăderii masive a numărului de muncitori din afara ţării din cauza Brexit, a transmis The Guardian, în urmă cu puţin timp.
 
Potrivit sursei citate, deficitul de forţă de muncă va afecta puternic recuperarea economică post-Covid, în contextul în care numărul de muncitori disponibili a scăzut în luna iunie a acestui an cu cel mai rapid nivel din 1997 şi până astăzi, evaluează Confederaţia pentru Angajare şi Recrutare din Marea Britanie şi firma de contabilitate KPMG.
 
Companiile de recrutare raportează probleme mari în găsirea angajaţilor într-un număr mare de sectoare ale economiei şi pierderi în domenii precum transporturi şi logistică, ospitalitate, manufactură şi construcţii.
 
Pe lângă dificultăţi în recrutarea de bucătari, asistenţi de bucătărie, curăţători şi personal care să se ocupe de depozite, toate înregistrate în ultimele luni, evaluarea indică faptul că există probleme mari şi pentru angajatorii care caută personal în sectoare cu remuneraţii mari, precum finanţe, IT, contabilitate sau inginerie.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările