Italia a semnat un acord cu Algeria: livrările de gaze vor creşte cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Arhiva Adevărul / Italia, care primeşte aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, încearcă acum să-şi diversifice structura de aprovizionare cu energie
Foto:Arhiva Adevărul / Italia, care primeşte aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, încearcă acum să-şi diversifice structura de aprovizionare cu energie

Cu una dintre cele mai mari reţele de transport de gaze din Europa, Italia este văzută ca viitorul cap de pod al Europei pentru gaz şi hidrogen verde din Africa de Nord.

Italia a semnat un acord de creştere a importurilor de gaze din Algeria cu aproximativ 40%, ca parte a primului său acord major pentru găsirea de surse alternative de aprovizionare, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

În timpul unei vizite în Algeria, premierul italian Mario Draghi a declarat că acordurile reprezintă un pas important în eforturile Italiei de a reduce dependenţa de gazul rusesc, relatează Reuters .

„Va fi urmat de altele”, a spus el reporterilor după întâlnirea cu preşedintele algerian Abdelmajid Tebbun.

Italia, care primeşte aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, încearcă acum să-şi diversifice structura de aprovizionare cu energie. Autorităţile au abordat multe ţări, inclusiv Congo, Angola, Azerbaidjan şi Qatar, pentru a înlocui cele 29 de miliarde de metri cubi de gaz pe care îi primesc de la Rusia.

O declaraţie a grupului energetic italian Eni (ENI.Mi) arată că s-a convenit cu Sonatrach din Algeria să se crească treptat debitele în conducta Transmed începând cu acest an şi să se planifice atingerea unui nivel de 9 miliarde de metri cubi de gaz suplimentar pe an, până în 2023-2024.

Refuzul gazului rusesc în Europa

Italia nu este singura ţară care caută surse alternative de aprovizionare. Comisia Europeană a propus ca Europa să reducă importurile de gaze ruseşti cu două treimi în acest an şi să le elimine treptat până în 2027.

Cu una dintre cele mai mari reţele de transport de gaze din Europa, Italia este văzută ca un viitor cap de pod către Europa pentru gazul şi hidrogenul verde produs în Africa de Nord şi nu numai. Potrivit lui Mario Draghi, Italia este, de asemenea, pregătită să colaboreze cu Algeria pentru dezvoltarea energiei regenerabile şi a hidrogenului verde.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell, este convins că respingerea gazului rusesc nu va opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite