Criză de locuinţe în Germania: Autorităţile caută modalităţi pentru a controla majorarea preţului chiriilor

Criză de locuinţe în Germania: Autorităţile caută modalităţi pentru a controla majorarea preţului chiriilor

Foto: shutterstock

Germania analizează noi modalităţi prin care să controleze majorarea chiriilor, în condiţiile în care Vonovia SE vrea să revoluţioneze piaţa imobiliară prin preluarea rivalului Deutsche Wohnen SE într-o tranzacţie de 19 miliarde de euro, a transmis ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, potrivit Bloomberg.

Conform sursei citate, în urma preluării Deutsche Wohnen de către Vonovia SE va rezulta un gigant cu un portofoliului imobiliar combinat de peste 500.000 de apartamente, transmite Agerpres. În opinia lui Olaf Scholz, Guvernul de la Berlin trebuie să facă mai mult pentru a rezolva criza de locuinţe, inclusiv prin susţinerea construcţiilor de locuinţe de către cooperative şi companii din sectorul public.
 
„Suntem departe de ceea ce avem nevoie", în termeni de noi apartamente, şi „avem nevoie de o reglementare corectă" pentru a-i ajuta pe chiriaşi, a spus Olaf Scholz.
 
Aceste comentarii reflectă faptul că locuinţele au devenit un subiect politic important în Germania, ţară unde procentul celor care deţin în proprietate locuinţa în care trăiesc este unul dintre cele mai mici din statele dezvoltate. 
 
În ultimii ani, proprietarii au fost supuşi unor presiuni din partea opiniei publice din cauza majorării chiriilor, în special în capitala Berlin. Subiectul va rămâne pe agenda publică înaintea alegerilor naţionale din septembrie.

Găsirea unei locuinţe în capitala Germaniei a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimele două decenii pe măsură ce noi rezidenţi, investitori şi companii s-au mutat în acest oraş. Chiriile din multe cartiere s-au dublat compartiv cu 2009 iar lucrările de construcţie nu au putut ţine pasul cu cererea.
 
Chiar dacă Berlinul este în epicentrul crizei spaţiilor de locuit, majorarea chiriilor afectează şi alte oraşe din Germania iar locuinţele accesibile au devenit unul dintre subiectele din campania electorală.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările