Burduja: Romgaz cere dizolvarea Greenpeace CEE România, utilizată ca paravan de o altă entitate juridică

0
Publicat:

Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată, având ca obiect dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, întrucât aceasta este insolvabilă şi utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeaşi denumire, pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege.

Activiști Greenpeace la un protest în largul Mării Negre
Activiștii Greenpeace au protestat deseori față de proiectul Neptun Deep

Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al ţării noastre, pentru securitatea energetică şi bunăstarea românilor. Şi asta facem. Nu ne vom lăsa intimidaţi de ameninţări, cereri de demisie, minciuni şi jigniri pe bandă rulantă. Am luat act de faptul că Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025)", a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Energiei Sebastian Burduja.

În opinia ministrului, acesta este un demers legal, corect şi moral, în premieră pentru România.

Legea permite accesul liber la justiţie şi conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puţin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanţa decide în acest sens. Aceasta este legea şi nimeni nu este mai presus de ea. În cazul de faţă, prin sentinţele civile nr. 667/2025 şi 4887/2025, cererile formulate de Fundaţia Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului. În urma demarării executării silite, Romgaz a constatat că Greenpeace România este insolvabilă, neavând niciun fel de active, bunuri mobile sau imobile, disponibilităţi băneşti, sau vreun cont deschis la unităţile bancare. Transparenţă şi corectitudine? Din păcate, nu. Impozite plătite pentru eventualele activităţi lucrative? Nu. Totul mascat, disimulat sub forma unei alte entităţi", ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, Romgaz a constatat că donaţiile solicitate publicului pentru finanţarea activităţii Greenpeace în România sunt colectate de o altă fundaţie, denumită tot Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, dar având CIF diferit.

„Fundaţia Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România este insolvabilă, fiind utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeaşi denumire pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege. Având în vedere insolvabilitatea şi scopul duplicitar al Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, Romgaz, prin filiala implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000. Îi felicit şi încurajez pe colegii mei de la Romgaz să lupte până la capăt pentru România, pentru respectarea legii şi a intereselor românilor", a transmis acesta. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite