Bulgaria vrea să treacă la euro la 1 ianuarie 2024. Cât timp va circula leva în paralel cu moneda europeană
0
Bulgaria îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024 şi intenţionează să înceapă plăţile în euro fără nicio perioadă de tranziţie, odată cu aderarea la zona euro, au declarat miercuri oficiali ai guvernului şi ai băncilor centrale, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în iulie trecut.
Astfel, conform unui proiect de plan naţional pentru intrarea în zona euro a Bulgariei, aprobat miercuri, cetăţenii acestei ţări vor putea plăti şi cu moneda naţională, leva, la o lună după adoptarea monedei unice.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţările la aderarea la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca protecţie la orice şoc economic, dar leva este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.
„Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea acesteia ca unitate oficială de plată", au declarat reprezentanţi ai Băncii Centrale şi ai Ministerului Finanţelor într-un comunicat comun.
„Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe între euro şi leva.”, transmite sursa citată, adăugând că proiectul se află în aşteptarea aprobării Guvernului, după discuţiile publice.
Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la zona euro în prezent şi se aşteaptă să fie conformă la adoptarea euro, în ciuda eventualelor presiuni inflaţioniste, pe măsură ce converge cu economiile mai bogate din zona euro.
Bulgaria este unul dintre cele mai puţin îndatorate state ale UE. Deficitul său fiscal a fost de doar 3% din PIB anul trecut, în ciuda cheltuielilor crescute pentru a reduce impactul coronavirusului asupra locurilor de muncă şi întreprinderilor.
Ţările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanţelor publice, că inflaţia este sub control şi cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.
Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.
În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.