Bucureștiul se confruntă cu o creştere dramatică a cererii de locuinţe noi, în timp ce livrările scad

0
Publicat:

Bucureștiul se confruntă cu o creştere dramatică a cererii de locuinţe noi, în timp ce livrările au scăzut, după restrângerea acordării autorizaţiilor şi condiţionarea lor de PUZ-uri.

Schiţă bloc nou

Ne confruntăm în Bucureşti cu o creştere chiar dramatică a cererii de locuinţe noi, în condiţiile în care livrările de locuinţe noi au scăzut mult. (...) Pe zona de ofertă avem o scădere la nivel naţional de 7%, o situaţie ceva mai dramatică în Bucureşti, minus 17% pe total - şi minus 15% la locuinţe noi. Dacă punem asta în corespondenţă cu o creştere a cererii de 22% pe locuinţe noi, vă daţi seama ce presiune avem la momentul acesta pe preţul locuinţelor noi în Bucureşti. Restrângerea acordării autorizaţiilor şi condiţionarea lor de PUZ-uri (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) i-a făcut pe marii investitori, în loc să investească în proiecte mari în care să livreze zeci, mii de apartamente, să se orienteze în special pe proiecte mici, sub 3.000 mp, să le fărâmiţeze. Şi, atunci, nouă ne arată că numărul de autorizaţii a crescut însă, în realitate, volumul de locuinţe aferente acestor autorizaţii a scăzut", a declarat luni Răzvan Ionescu, CCO, Imobiliare.ro.

Totodată, reprezentantul Imobiliare.ro a adăugat că, deşi nivelul PIB-ului pe cap de locuitor în Bucureşti este comparabil probabil cu capitalele de lângă ţara noastră, preţurile pe care le avem la metru pătrat la locuinţe sunt încă la jumătate.

S-a dat exemplu de multe ori că românii sunt proprietari în proporţie de 95% în comparaţie cu o medie europeană de 69% şi, de exemplu, Germania, 53%. România, faţă de aceste ţări, are un grad de ruralizare mult mai mare şi, în special în mediul rural, numărul de oameni care stau într-o gospodărie este mult mai mare decât în Vest. Deşi vrem să fim proprietari, facem sacrificii de a sta cu toţii în aceeaşi proprietate", a susţinut acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite