Borza: La începutul lunii septembrie vom prezenta cauzele insolvenţei CET Govora, dar şi persoanele care se fac vinovate de situaţia dezastruoasă a companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie CET Govora, va prezenta la începutul lunii septembrie care sunt cauzele care au determinat intrarea în insolvenţă a companiei şi va dezvălui şi care sunt persoanele care se fac vinovate de situaţia economică dezastruoasă a societăţii, a declarat avocatul Remus Borza, pentru News.ro.

„În prima săptămână din septembrie vom da publicităţii raportul privind cauzele insolvenţei la CET Govora. Şi acolo vom identifica şi cauze şi persoane şi vinovaţii care au generat degradarea indicatorilor financiari-contabili la CET Govora şi care au împins practic societatea în pragul falimentului“, a declarat, joi, pentru News.ro, avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvenţă CET Govora.

Borza a arătat că persoanele care vor fi găsite vinovate de situaţia financiară dezastruoasă a companiei vor fi „categoric date pe mâna justiţiei“.

Începând cu 1 august, Euro Insol a denunţat contractul semnat de CET Govora cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, întrucât preţul de livrare era cu mult sub costul de producţie. 

„Noi, în toţi anii ăştia, am vândut sub preţul reglementat, ceea ce înseamnă prejudicii, deci infracţiune, pentru care o să răspundă nişte domni de la CET Govora şi de la Uzinele Sodice Govora“, a mai spus Borza. Administratorul judiciar spune că a propus USG să plătească aceleaşi preţuri ca şi Oltchim, un alt mare client al CET Govora, adică 126 de lei pe Gcal, însă cei de la Uzinele Sodice Govora nu au acceptat. „Le-am aplicat USG şi un discount de 11 lei/Gcal, deci ar fi avut o reducere de 7 milioane de lei, dar nu au vrut nici aşa“, spune administratorul judiciar. 

CET Govora are deja pierderi de peste 300 de milioane de lei, datorii de peste 400 milioane de lei şi capitaluri proprii negative de 87 de milioane de lei. Borza menţionează că CET Govora are şanse să scape de faliment, „atâta timp cât partenerii noştri înţeleg că a venit vremea să plătească preţul corect“.

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006.

Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu-solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

Ciech este una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group este al doilea producător ca mărime din Europa de sodă calcinată.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite