Bogdan Olteanu, BNR: Dezintermedierea financiară este un proces natural. Statul trebuie să încurajeze economisirea dacă vrem reluarea creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olteanu este convins că băncile vor continua să scoată bani din ţară, dar spune că acest lucru e un proces natural. Pe de altă parte, vrea găsirea de resurse pentru creditare
Olteanu este convins că băncile vor continua să scoată bani din ţară, dar spune că acest lucru e un proces natural. Pe de altă parte, vrea găsirea de resurse pentru creditare

Dezintermedierea financiară este un proces natural, iar Banca Naţională a României (BNR) încearcă să administreze acest proces într-un ritm ordonat, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al băncii centrale, la un forum bancar.

Dezintermedierea financiară este un termen care descrie faptul că băncile scot bani din ţară. Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, declara în luna august că băncile-mamă au retras din ţara noastră 5 miliarde de euro într-un an şi jumătate.

"După aşezarea unui sistem bancar cu un efort de miliarde de euro, trebuie să ajungem la un echilibru. Reducerea deficitului din partea statului ajută pentru că eliberează resurse pentru mediul privat. Rata economisirii a crescut din 2008 încoace, dar trebuie gândită o politică publică de încurajare a creşterii economisirii. În acest moment este o politică neutră: dobânzile sunt impozitate cu aceeaşi cota unică. Trebuie gândită şi o politică de găsire de resurse. BNR a gândit un proiect de lege pentru emiterea de obligaţiuni garantate ipotecar", a spus Bogdan Olteanu.

El a mai spus că în 2014 autorităţile trebuie să ia o decizie strategică: România trebuie să se decidă dacă intră în mecanismul unic de supraveghere al uniunii bancare sau va aştepta până la aderarea la euro. El a spus că prima varianta  ar duce la scăderea costurilor de finanţare a băncilor pe termen mediu, dar presupune transfer de suveranitate către Uniunea Europeană şi modificarea multor legi.

De asemenea, Olteanu a mai afirmat că trebuie luat în considerare că politicile monetare ale băncilor centrale din întreagă lume sunt din ce în ce mai creative, în schimb politicile de reglementare vor fi din ce în ce mai strânse.

În finalul discursului sau, viceguvernatorul BNR a dat şi un sfat băncilor din România pentru a-şi diversifica serviciile oferite. "Băncile trebuie să se gândească serios la diversificarea propriilor servicii, la complexitatea mai mare a acestora. Un astfel de exemplu este parteneriatul public-privat. Probabil este o oportunitate pentru bănci, nu doar să vină cu bani dar şi cu expertiză construcţiei acestor proiecte", a completat el.

Citeşte şi:

Isărescu le cere bancherilor să reia creditarea şi să ieftinească împrumuturile

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite