BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă. Care sunt grupurile europene care au picat examenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arată Banca Naţională a României (BNR).

„Mai mult, rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilităţii financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă şi o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidenţiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional“, se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Picaţii cu activităţi în România

Mai multe bănci care activează şi în România, printre care băncile elene Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece şi cele austriece Erste, Raiffeisen şi Volksbank, au obţinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultăţilor întâmpinate în Europa de Est.

Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, în condiţiile în care evaluarea a indicat că acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei bănci elene ar putea lua în calcul vânzarea subsidiarelor locale pentru strângerea de capital, notează Reuters.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, în scădere de la 3,7 miliarde de euro în primul trimestru. Eurobank a înregistrat anul trecut în România pierderi de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior.

Piraeus Bank România, prezentă pe piaţa locală din anul 2000, deţine active în valoare de 2,05 miliarde euro, în creştere cu 15% faţă de 30 iunie 2013. Piraeus Bank România deţine 135 de sucursale şi are 1.628 de angajaţi.

Grupul National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creştere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte băncile austriece, Volksbank nu a reuşit să treacă de evaluarea BCE, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Dintre băncile prezente în România care nu au trecut testul mai regăsim Veneto Banca (Italia) şi Bank of Cyprus (Cipru). Activitatea acesteia din urmă a fost transferată anul trecut către Marfin Bank (Grecia).

Raiffeisen şi Erste, premianţi cu note slabe

Mai mult, deşi Raiffeisen Bank International şi Erste au trecut testele, ele au obţinut rezultate slabe. Erste deţine în ţara noastră BCR – cea mai mare bancă locală, în vreme ce Raiffeisen este a şasea bancă din sistem în funcţie de active, dar la mică diferenţă de poziţia a treia.

Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite