Blue Air, preluat în mare parte de stat. Explicațiile Ministerului de Finanțe
0Șeful AAAS a precizat că în decursul zilei de joi va notifica Blue Air că a inițiat această procedura, după ce Ministerul Finanțelor a decis să fie executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020, scrie cursdeguvernare.ro.

„În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful AAAS.
Potrivit lui Daniel Geantă, tot joi AAAS a solicitat Ministerului Finanțelor Publice să îi fie puse la dispoziție toate documentele necesare pentru a putea demara această procedură, care este formată din mai multe etape, inclusiv notificarea Ministerului Transporturilor și aprobarea procedurii în cadrul AGA Blue Air.
Întrebat dacă poate estima un termen până la care AAAS va prelua pachetul majoritar de acțiuni la operatorul de transport aerian, Daniel Geantă a menționat că este greu de precizat cât timp va dura această procedură pentru că urmează să aibă loc și o rundă de întâlniri cu reprezentanții Blue Air.
Totodată, AAAS va verifica dacă în decursul ultimilor doi ani, mai exact de la data accesării împrumutului de la Eximbank și până în prezent, compania a contractat alte credite sau împrumuturi prin care a girat cu diverse titluri sau active.
“Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”, a spus președintele AAAS.
Explicațiile Ministerului de Finanțe
Ulterior, Ministerul Finantelor (MFP) a anunțat că, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation S.A. de cãtre Eximbank SA, a semnalat Bãncii, în calitatea sa de creditor, sã analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanție care acordau finanțatorului dreptul de executare a acesteia.
„Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligațiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor și a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanția statului.
Menționãm cã Eximbank este singura instituție îndreptãțitã, în mod unilateral, sã solicite executarea scrisorii de garantie, în conformitate cu prevederile legale”, a informat MFP.
Zborurile, suspendate din 6 septembrie
Reamintim că în 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu că a decis suspendarea popririi şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, însă compania a anunţat ulterior că va relua zborurile abia din 10 octombrie, argumentând lipsa banilor pentru combustibil şi pentru celelalte cheltuieli operaţionale. Și acel termen a fost însă amânat.
La jumătatea lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Corpul de control va face verificări pentru a stabili adevăratele cauze care au dus la blocarea conturilor companiei aeriene. Întrebat dacă există suspiciunea că aceste conturi ale Blue Air să fi fost blocate fără drept legal, premierul a spus: "Există astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevăratele cauze".
Avion Blue Air, pus sub sechestru de ANAF pe aeroportul din Bacău
În urmă cu câteva zile, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a reținut un avion Boeing 737-500 al companiei Blue Air, în contul datoriilor pe care aceasta le are la bugetul de stat.
Compania Blue Air confirmă că una din aeronavele sale a fost reținută de ANAF: „Aeronava YR-AME este parcată la aeroportul Bacău, ea făcând obiectul unui sechestru instituit de ANAF”.
Potrivit ANAF, la data de 30 septembrie 2022, compania low-cost avea față de bugetul de stat o datorie de aproximativ 14,4 milioane de lei. La aceasta se adaugă alți 36,3 milioane de lei datorați bugetului asigurărilor sociale de stat și 12,2 milioane de lei către bugetul asigurărilor de sănătate.
Un alt avion care a fost operat de Blue Air este reținut la sol de către aeroportul din Cluj-Napoca. Reprezentanții companiei aeriene au precizat că acel avion „nu mai face parte din flota Blue Air, reținerea acesteia la sol constituind un abuz ce face obiectul unor proceduri legale derulate de noul operator al aeronavei.”
Datorii către aeroporturi din țară și străinătate
O altă aeronavă, Boeingul 737-800NG rămas pe aeroportul din Cluj, este deținut de compania de leasing Air Lease Corporation și a fost radiat recent din registrul Autorității Aeronautice Civile Române.
Un alt Boeing 737-500 deținut de Blue Air este parcat de la începutul lunii octombrie 2022 pe aeroportul din Forli (Italia). Încă nu se știe dacă și pe acest avion, al cărei proprietar este Blue Air, a fost instituit sechestru de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Prin urmare, YR-AMA și YR-AME sunt singurele avioane din flota Blue Air care mai sunt apte de zbor. Alte Boeinguri 737 din seriile clasice deținute de compania low-cost sunt inactive de câțiva ani.