BCR reduce la 15-25% avansul minim pentru creditele ipotecare, în 42 de oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română a anunţat reducerea avansului minim pentru creditele ipotecare până la 15%, în anumite condiţii, în 42 de localităţi medii şi mari, la trei luni după ce a anunţat creşterea avansului la 35%.

Măsura este aplicată în contextul scăderii puternice a creditării imobiliare, după intrarea în vigoare, în 13 mai, a Legii dării în plată, care permite românilor care au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii, dacă cedează casele băncilor. Cu puţin timp înainte de această dată, BCR decis majorarea avansului la creditele ipotecare, de la 15% la 35%, şi reducerea perioadei de finanţare de la maximum 30 de ani la 25 de ani.

„În 42 de localităţi medii şi mari din România, BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25%, în urma calibrării riscurilor de creditare; avansul scade la 15%, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani”, se arată în comunicatul oficial al băncii, citat de News.ro.

Printre argumentele aduse de reprezentanţii BCR se numără avansul pieţei imobiliare şi gradul mare de lichiditate existent în piaţă.

Primul semestru al acestui an a fost cel mai bun din istoria modernă a pieţei imobiliare din România, în special pe zona rezidenţială, unde au fost acordate 21.000 de credite prin programul Prima Casă, cu 40% mai multe decât anul trecut, a declarat recent directorul diviziei New Homes din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, Gabriel Voicu.

BCR, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, susţine în continuare că legea dării în plată va genera inegalităţi sociale, reprezintă o sursă de instabilitate financiară şi va reduce credibilitatea mediului de investiţii local.

Ultimele date ale BNR arată că împrumuturile în lei acordate populaţiei de către bănci au avansat în iulie cu 1,9% faţă de luna precedentă, până la 61,25 miliarde lei (echivalent cu 13,7 miliarde euro), ritmul anual de creştere încetinind la 29%, de la 30,8% în iunie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite