BCR: Încă un lockdown ar însemna o contracţie de 7% pentru economia românească. Agenţiile de rating vor amâna decizia, vor aştepta noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Dascălu, economist-şef BCR
Ciprian Dascălu, economist-şef BCR

Analiştii BCR estimează o contracţie a economiei româneşti de 4,7% în acest an şi susţin că un nou episod de lockdown ar aduce o scădere de -7%. Ei afirmă că România se împrumută de trei ori mai scump decât Polonia. Totodată, ei susţin că agenţiile de rating vor amâna decizia privind rating-ul ţării până după alegeri.

„Activitatea economică, potrivit indicelui activităţii zilnice calculat de BCR, a ajuns, în aprilie, la 26 din nivelul activităţii economice pre-criză, dar şi revenit rapid, ajungând la 63% în luna iulie. În schimb, în august şi septembrie redresarea economică a fost mai lentă. În prezent, putem spune că economia funcţionează cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioară pandemiei”, a declarat Ciprian Dascălu, Economist Şef şi Director de Cercetare în Banca Comercială Română, în cadrul ediţiei BCR Expert Hub, în care s-a discutat despre „Perspective macroeconomice în condiţii de incertitudine ridicată”.

BCR estima încă din luna martie o contracţie economică optimistă de -4,7% pentru anul 2020, în contextul în care alte prognoze mergeau spre -8%.

Potrivit lui Ciprian Dascălu, orice lună de carantină mai taie încă un punct procentual din creşterea PIB.

„Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta şi de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, afirmă Dascălu.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la contracţia din România şi Europa Centrală şi de Est, aceasta este semnificativ mai mică decât în vestul Europei tocmai datorită faptului că piaţa forţei de muncă era foarte tensionată înainte de criză, ceea ce a permis cererii să se menţină la niveluri destul de ridicate, afirmă economistul BCR, care susţine că se aşteaptă însă la o creştere a şomajului în prima jumătate a anului viitor.

Totodată, sectoarele economice au avut evoluţii diferite. Sectorul construcţiilor este în creştere, stimulat de lucrările din sectorul public, în timp ce serviciile şi retailul îşi revin mai greu. „Ne aşteptăm ca cererea externă să susţină revenirea în sectorul industriei prelucrătoare”, afirmă Dascălu.

În ceea ce priveşte dobânzile, BCR mai vede loc de scădere, dar depinde de politica fiscală, analiştii aşteptându-se la reduceri de rezerve minime obligatorii şi la injecţii de lichiditate în piaţă.

BCR mai afirmă că stimulul fiscal din România nu s-a ridicat la nivelul pachetelor de sprijinire din Europa Centrală şi de Est.

În plus, BCR ve în continuare inflaţia de bază rămânând destul de sus.

„La nivelul de politici fiscale, din perspectiva colectării taxelor, în special în cazul TVA, ar fi loc de îmbunătăţire. Dacă am ajunge la nivelul Bulgariei sau Poloniei, am aduce venituri bugetare suplimentare de aproximativ 3% din PIB”, mai arată Dascălu.

Dacă ne uităm la împrumuturile în moneda locală, România se împrumută de trei ori mai scump decât Polonia, afirmă economistul BCR.

În plus, agenţiile de rating sunt îngrijorate de profilul de creştere a datoriei publice. „Pe de altă parte, având în vedere că următoarele anunţuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul”, a declarat Ciprian Dascălu. Potrivit lui, în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung pentru a menţine ratingul neschimbat. „Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri. Dacă se menţin deficite ridicate şi datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aştepta însă la downgrade”, a afirmat  economistul BCR.

Aderarea la euro este ar ajuta la atenuarea incertitudinii, ceea ce ar fi benefic pentru economie, a conchis Dascălu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite