BCE nu va reduce dobânzile nici în trimestrul doi din 2024

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană nu va reduce dobânzile în trimestrul doi din 2024, a declarat Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, iar aşteptările pieţelor pentru o reducere sunt premature, transmite Bloomberg.

Sediul Băncii Centrale Europene
Banca Centrală Europeană nu va reduce dobânzile nici în trimestrul doi din 2024

Poate că BCE nu a ajuns încă la finalul campaniei sale de majorare a dobânzilor deoarece perspectivele privind inflaţia atrag după sine incertitudini legate de dinamica salariilor şi a preţurilor alimentelor, a spus Holzmann, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.

El a numit predicţiile pieţelor referitoare la relaxarea politicii monetare a BCE ca fiind speculaţii.

"Va fi la un moment dat. Încă încercăm să comunicăm, nu cred că suntem deja la capătul drumului", a explicat oficialul BCE.

Holzmann, care are o poziţie de tip "hawk" (şoim - n. r.), susţinând necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, a făcut declaraţiile ca răspuns la estimările de pe piaţă privind o reducere a dobânzii de un punct procentual anul viitor, pe fondul încetinirii economiei.

Oficialii BCE au început să discute momentul potenţialelor reduceri pentru dobânda cheie, iar discuţiile au produs deja reacţii.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a apreciat că oficialii ar putea lua în considerare relaxarea politicii monetare în semestrul doi din 2024, deşi colegul său german, Joachim Nagel, a respins vehement o astfel de perspectivă.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara săptămâna trecută că orice astfel de reducere nu va avea loc "în următoarele trimestre". Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025 şi o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite