Băsescu respinge Memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanţi. Board-ul FMI nu va mai discuta scrisoarea. Ponta: Nu mai avem acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va aproba Memorandumul cu FMI şi nici Legea Bugetului pe 2014 dacă acciza de 7 eurocenţi pentru carburanţi pe care Guvernul vrea să o introducă de la 1 ianuarie nu va fi eliminată FOTO Tudor Iovu
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va aproba Memorandumul cu FMI şi nici Legea Bugetului pe 2014 dacă acciza de 7 eurocenţi pentru carburanţi pe care Guvernul vrea să o introducă de la 1 ianuarie nu va fi eliminată FOTO Tudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Board-ul FMI nu va mai lua în calcul scrisoarea de intenţie în şedinţa din 18 decembrie.

UPDATE 19.30 Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

Întrebat cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul a răspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE", potrivit Mediafax. Victor Ponta nu a făcut alte comentarii.


UPDATE 19.27 Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.


"Este doar o declaraţie de presă. Subiectul, legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM, şi, cea de-a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii Guvernului către FMI, care ar trebui să intre în board-ul FMI în decembrie", a anunţat, preşedintele Băsescu.

El a anunţat că a decis să nu aprobe acest memorandum.

Preşedintele Băsescu: Resping Memorandumul cu FMI din cauza accizei suplimentare

"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, privind majorarea accizei la carburanţi", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu îşi va asuma această măsură pe care o consideră "antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică".

"Nu voi semna memorandumul şi vreau să avertize şi Guvernul şi Parlamentul să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea şi am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire", a susţinut Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

"Eu am informat Fondul cu privire la poziţia mea" în legătură cu acciza la carburanţi, a spus Băsescu.

El a menţionat că, legal, documentul nu poate fi înaintat, pentru că este un acord internaţional şi este obligatorie aprobarea de către preşedinte.

În memorandumul convenit cu FMI se afirmă : "Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru".

În luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat "acordul" cu aceste instituţii deşi putea să nu semneze.

Premierul se referea însă atunci la noul acord cu FMI, nu la memorandumul care survine primei misiuni de evaluare din noul acord.


MAI PUTEŢI CITI:

Benzina şi motorina se scumpesc din cauza dublei accizări. Ce scumpiri mai aduce acordul negociat cu FMICreşterea accizelor şi taxarea construcţiilor speciale vor genera costuri pe care producătorii, comercianţii şi transportatorii le vor transfera la consumatorii finali – cetăţenii de rând.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accizeModificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

DOCUMENT Cât se aşteaptă Guvernul să încaseze anul viitor la bugetul de stat din majorarea salariului minim, din accize şi din noile taxeVeniturile bugetului consolidat vor însuma anul viitor tot 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat în creştere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei. Cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB. Cursul mediu de schimb luat în calcul este 4,45 lei/euro.

Liviu Dragnea: „Va fi o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău şi una Sibiu-Piteşti. Prima va fi, poate, Sibiu-Braşov”

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, răspunzând unei întrebări, că va exista atât o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău, cât şi una între Sibiu şi Piteşti, menţionând că este posibil, în opinia sa, ca cea dintre Sibiu şi Braşov să fie construită prima.

Dan Şova: „Pentru gropile de pe drumurile naţionale avem nevoie de 4 miliarde de euro. În prezent se strâng 250 de milioane de euro”Pentru acoperirea gropilor de pe drumurile naţionale, România are nevoie de 4 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, la postul Digi24, unde a mai discutat despre deszăpezirea drumurilor din ţară, care ar putea fi făcută de anul viitor de către firme străine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite