Bank of New York Mellon: Investitorii trebuie să evite riscurile săptămâna următoare, din cauza crizei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii ar trebui să evite să-şi asume riscuri semnificative săptămâna următoare, în contextul crizei din Ucraina, au avertizat analişti ai băncii americane Bank of New York Mellon.

Pieţele financiare au ignorat în mare măsură situaţia din Ucraina până în prezent, cu excepţia unei scăderi de amploare redusă pe piaţa americană în ultima parte a şedinţei de vineri, potrivit CNBC.

Acţiuni ale Rusiei au contribuit la „trei episoade majore de aversiune faţă de risc“ în ultimii 35 de ani, potrivit BNY Mellon.

„Prudenţa sugerează că o atitudine de evitare a riscului ar putea fi adecvată la deschiderea şedinţei bursiere de săptămâna următoare“, au scris într-o notă către clienţi analiştii băncii.

Criza din Ucraina a escaladat semnificativ sâmbătă, când preşedintele rus Vladimir Putin a cerut şi primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina.

Guvernul ucrainean a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor desfăşurate de trupele militare ruse prezente în peninsula Crimea, şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare.

În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Principalele elemente de infrastructură şi administrare - drumuri, aeroporturi şi instituţii - din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Rusia nu a confirmat oficial trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean, dar preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că îşi rezervă dreptul de a „proteja interesele ruse şi populaţia rusofonă“ din sud-estul Ucrainei.

Mai puteţi citi:

NATO somează Rusia să înceteze operaţiunile militare, avertizând că este ameninţată pacea Europei

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".

Implicaţiile celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier

1. Implicaţii diplomatice. În primul rând, este pus sub semnul întrebării sistemul instituţional de dialog diplomatic între UE pe de o parte, NATO pe de altă parte şi Rusia.

Fostul ministru de Externe al României: „Situaţia se complică pentru Republica Moldova pentru că Transnistria este o enclavă dirijată şi administrată de Moscova“

În momentul în care Rusia atacă Ucraina, „situaţia se complică extraordinar pentru Republica Moldova, pentru că Transnistria este o enclavă dirijată şi administrată de Moscova”, a susţine Mihai Răzvan Ungureanu, fostul ministru de Externe.

Rusia a pierdut deja războiul cu Ucraina. Drum bun spre Europa

Deşi în momentul de faţă vorbim mai mult de un război al nervilor, Rusia a pierdut deja confruntarea asimetrică cu Ucraina. Acest lucru se datorează greşelilor tactice şi de propagandă a eminenţei cenuşii de la Moscova. Întreaga comunitate internaţională şi-a declarat solidaritatea faţă de Ucraina şi a adus problema sferelor ruse de interese în atenţia publică internaţională.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite