Vârsta standard de pensionare, redusă cu 13 ani. Care sunt categoriile vizate de noua lege a pensiilor

Vârsta standard de pensionare, redusă cu 13 ani. Care sunt categoriile vizate de noua lege a pensiilor

O iniţiativă de modificare a Legii Pensiilor, prin care se reduce stagiul de cotizare şi vârsta standard de pensionare cu 13 ani, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modificarea adusă Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”. 
 
De asemenea, modificarea legislativă stipulează reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective (anexa nr.4). 
 
De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.
 
„Prin acest document Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD corectează inechităţile pensionarilor care au muncit în grupele speciale de muncă şi au fost privaţi de anumite drepturi băneşti din cauza unor ambiguităţi legislative survenite ulterior. Practic, sunt corectate diferenţele de pensii existente între oamenii care au ieşit la pensie înainte de 2011 şi cei care s-au pensionat ulterior”, se arat[ ]ntr-un comunicat al Camerei Deputaţilor.
 
Iniţiativa legislativă a fost respinsă în Senat, ca primă cameră sesizată, pe 20 iunie 2017, dar a fost adoptată miercuri de către Camera Deputaţilor, ca for decizional, astfel încât legea va merge spre promulgare la preşedintele României.

În prezent, Legea 263/2010 prevede, în anexa nr. 5, eşalonarea vârstei standard de pensionare, a stagiului minim de cotizare şi a stagiului complet de cotizare, în funcţie de sex. Astfel, vârsta standard de pensionare creşte pentru bărbaţi - de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015; iar pentru femei - de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.
Stagiului minim de cotizare creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.

Stagiul complet de cotizare creşte pentru bărbaţi - de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015; pentru femei - de la 28 ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.

Pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi vârsta standard de pensionare este de 60 de ani; stagiul minim de cotizare în specialitate este de 20 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările