Pensii speciale pentru primari şi şefi de CJ: câte mii de lei vor primi în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.

Ministerul Dezvoltării a publicat normele metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă persoanelor care au îndeplinit funcţia de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Potrivit acestora, cererile pot fi depuse până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020, în condiţiile în care alegerile locale sunt programate pentru începutul lunii iunie.

Potrivit actului normativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). 

Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Exemple de „prime de pensie” pentru câţiva actuali primari

Spre exemplificare, am luat în calcul veniturile lunare ale edililor din câteva primării importante din ţară, bazându-ne pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere. 

Astfel, pentru cei care au fost primari ai Timişoarei se va lua în calcul venitul lunar pe care îl primeşte în prezent Nicolae Robu -  6.736 de lei. Dacă a dus la capăt un singur mandat, va primi lunar 1.296 de lei pe lângă pensie. În cazul în care a avut două mandate de primar va lua 2.592 de lei, iar pentru trei mandate 3.888 lei.

Cei care au fost primari în Cluj Napoca se vor raporta la venitul lunar încasat în prezent de Emil Boc, respectiv 12.520 lei. Pentru trei mandate ar încasa suplimentar pensiei 7.211,52 lei în fiecare lună.

Foştii primari ai Capitalei, Viorel Lis sau Traian Băsescu, vor primi indemnizaţii lunare raportate la venitul actual al Gabrielei Firea, respectiv 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, aceştia ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei. În cazul a trei mandate, suma se triplează.

Calculul indemnizaţiei pe care o vor primi foştii primari din municipiul Iaşi se vor raporta la venitul lunar al lui Mihai Chirica, de 7.051 lei. Pentru un singur mandat, aceştia ar primi suplimentar pensiei câte 1.353 lei pe lună.

În ce-i priveşte pe foşti primari ai Constanţei, raportându-ne la venitul actual al lui Decebal Făgădău, de 7.109 lei lunar, aceştia vor primi pentru un singur mandate suma de 1.365 lei.

Şefii Consiliilor Judeţene vor primi sume exorbitante

Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.

Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla.

Cele mai mici „prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.

Metoda de calcul prezentată în metodologie

Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet (de ex. primar)

48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună

Unde „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcţia de primar.

În situaţia în care persoanele beneficiare au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (1), indiferent de durata acestora.

Exemplu de calcul:

Persoana beneficiară a îndeplinit 1 mandat complet de preşedinte de consiliu judeţean, 36 luni de mandat pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean, 1 mandat complet de primar şi 2 mandate pentru funcţia de viceprimar. 

Persoana beneficiară optează pentru 1 mandat de preşedinte de consiliu judeţean M1 = 48 luni, pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I1), M2 = cele 36 de luni pentru funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I2) plus M3 = diferenţa de 12 luni din mandatul de primar pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I3), şi un mandat complet de primar M4 = pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I4).

Se renunţă la mandatele de viceprimar.

Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet la care se adaugă până la limita a 3 mandate (144 de luni), cu indemnizaţii diferite.

M1 = 48 luni x (0,40 % x I1) = X lei/lună 

la care se adaugă:

M2 = 36 luni x (0,40 % x I2) = Y lei/lună (vicepreşedinte) 

M3 = 12 luni x (0,40 % x I3) = Z lei/lună (primar)

M4 = 48 luni x (0,40 % x I3) = W lei/lună

unde:

I1 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean 

I2 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean

I3 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de primar

Calculul Indemnizaţiei finale:

48 luni x (0,40 % x I1) + 36 luni x (0,40 % x I2) + (12+48 luni) x (0,40 % x I3) =Itotal lei/lună.

Adică: X+Y+Z+W= Itotal lei/lună

În cazul exercitării unor mandate diferite, la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se au în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie, fără alte sporuri.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă calculată conform prezentelor norme este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite