Florin Cîţu, avertisment sumbru: Nu vom putea să mai plătim pensii în 20 de ani

Florin Cîţu, avertisment sumbru: Nu vom putea să mai plătim pensii în 20 de ani

Florin Cîţu FOTO: gov.ro

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat, vineri, că în viitor, este necesară majorarea contribuţiei românilor la Pilonul 2 de pensii. Acesta a spus că ar fi indicat ca această contribuţie să fie mai mare chiar decât cea de la Pilonul I administrat de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fiecare angajat virează lunar la bugetul de pensii 25% din salariul brut, 3,75% ducându-se în contul de la Pilonul 2, unde sunt investiţi şi produc dobânzi şi profit. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu spune că această contribuţie la Pilonul 2 de pensii ar trebui să crească. 

Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani. Asta vă spun că este opinia mea. Între cele două, dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este de preferat ca dominantă să fie partea administrată privat şi nu cea care este la stat“, a declarat Florin Cîţu, citat de ştirile Pro TV. 

Conform unui studiu lansat astăzi de asociaţia CFA România, o persoană care câştigă 4.000 de lei net pe lună va avea o pensie de doar o treime din salariu, adică 1.275 de lei, dacă nu contribuie şi la Pilonul 2. La această sumă se adaugă lunar 400 de lei în cazul în care cota de la Pilonul 2 rămâne neschimbată. Însă dacă această cotă va ajunge la 6% din salariul brut, o persoană cu 4.000 de lei net lunar va ajunge să aibă o pensie de peste 1.800 de lei, ceea ce înseamnă 46% din salariul de dinainte de pensionare. 

Guvernul a anunţat că are de gând să crească în noul an pensiile, cu 40%, ceea ce îi face pe analişti să declare că va fi o presiune uriaşă pe buget, după cum scrie Pro Tv. Analiştii consideră că este de preferat o creştere pe etape, căci, odată cu recalcularea pensiilor din 2021, cheltuielile ar urma să crească şi ele. 

O soluţie ar fi împărţirea acestei creşteri pe o anumită durată, 3-4 ani, astfel încât economia să aibă timp să se ajusteze“, a spus Adrian Codârlaşu, preşedinte CFA România, citat de aceeaşi sursă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: