Companiile publice, raiul angajaţilor la stat. FMI denunţă salariile prea mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlorii de trafic aerian din cadrul companiei de stat ROMATSA sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România FOTO Inquam Photos / George Călin
Controlorii de trafic aerian din cadrul companiei de stat ROMATSA sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România FOTO Inquam Photos / George Călin

Companiile publice au ajuns un rai al angajaţilor la stat, care pot găsi aici cele mai mari salarii din economia românească.

În companiile din România deţinute de stat, salariile sunt cu peste 80% mai mari decât salariul mediu din sectorul privat, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce analizează datele pentru anul 2016.

În condiţiile în care un angajat mediu din privat câştiga atunci, în medie, un salariu brut de 2.729 lei, putem estima că un angajat dintr-o companie de stat câştiga aproape 5.000 de lei. Dacă ţinem cont şi de faptul că politicile guvernamentale din ultimii doi ani au fost de majorare a salariilor din zona bugetară, cel mai probabil acest decalaj a crescut şi mai mult.

FMI a comparat decalajul salarial dintre companiile de stat şi mediul privat în toate fostele state socialiste din Europa şi a concluzionat că situaţia cea mai gravă este în România, cu o diferenţă de peste 80%. Kosovo înregistrează al doilea cel mai mare decalaj, de circa 78%, fiind urmat de Bosnia şi Herţegovina, cu un decalaj de numai 50%. Spre comparaţie, în Ungaria, care se află la capătul opus, diferenţa dintre salariile din companiile deţinute de stat şi cele din privat este de mai puţin de 10%.

FMI salarii vs profit companii de stat
În sectorul public din România, salariile sunt mai mari decât în mediul privat, probabil avem cel mai mare decalaj din Uniunea Europeană. Nu mă miră că şi în companiile de stat întâlnim aceeaşi situaţie, a declarat pentru „Adevărul“ Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Într-adevăr, diferenţa dintre sectorul bugetar şi sectorul privat a crescut de trei ori în ultimii trei ani, arată calculele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO), iar în septembrie anul trecut, salariul mediu net la stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. Aşadar, un decalaj de peste 2.000 de lei.

Raportul FMI mai arată că firmele din România controlate de stat au performanţe în mod sistematic mai slabe decât sectorul privat, deşi îşi plătesc angajaţii mai generos, pentru că generează mai puţine venituri per angajat decât cei din privat. Acest lucru este valabil în toate fostele state sovietice. „Nu este o surpriză, aceste companii sunt mai puţin productive şi mai puţin profitabile“ decât companiile private, susţine Poul Thomsen, director al Departamentului European al FMI.

„Scaun călduţ“ pentru politicieni

Acest lucru nu este o surpriză, într-adevăr, în contextul în care în ultimii ani conducerile companiilor de stat din România au fost populate cu fii, fiice, naşi şi alte rude de politicieni, care au găsit aici un „scaun călduţ“, de unde să primească o remuneraţie consistentă fără prea multe bătăi de cap. Acest lucru a dus, de multe ori, inclusiv la rezultate financiare proaste.

Imixtiunea politică este destul de puternică, iar salariile mai mari favorizează prietenii, rudele. Ionuţ Dumitru

„Imixtiunea politică este destul de puternică, iar salariile mai mari favorizează prietenii, rudele, deoarece nu există criterii de performanţă“, susţine Ionuţ Dumitru. Potrivit lui, acordurile negociate în trecut cu instituţiile internaţionale au obligat autorităţile să introducă o legislaţie privind conducerea competentă în companiile de stat, prin adoptarea unei ordonanţe privind guvernanţa corporativă. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai multe companii de stat au fost scutite de la aplicarea acesteia.

Încă din 2017, parlamentarii au încercat să scutească peste 100 de companii de la aplicarea legii privind managementul competent, însă iniţiativa lor a fost declarată neconstituţională. Cu toate acestea, spre finalul anului trecut, ei au reiniţiat acest proiect, în Parlament. Comisia Europeană a lansat recent un avertisment pentru România, că nu respectă legea guvernanţei corporative şi că autorităţile caută tot felul de motive pentru a excepta din ce în ce mai multe companii de stat de la aplicarea acestui act normativ.

Multe întreprinderi de stat funcţionează conform unui sistem în care salariile se stabilesc independent de performanţa angajaţilor şi de multe ori în corelare mai degrabă cu conexiunile politice sau cu câştigurile electorale. Johan Meyer, Fondul Proprietatea

FP: Salariile sunt corelate cu conexiunile politice

Reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la mai multe companii de stat, sunt de părere că multe întreprinderi de stat din România funcţionează conform unui sistem în care salariile se stabilesc independent de performanţa angajaţilor şi de multe ori în corelare mai degrabă cu conexiunile politice sau cu câştigurile electorale.

„În timp ce multe dintre aceste întreprinderi de stat sunt de o importanţă structurală pentru economia românească, acestea tind să aibă niveluri excesive de personal şi ar putea beneficia de restructurare şi privatizare“, a declarat pentru „Adevărul“ Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments România şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit lui, prelungirea acestei situaţii ar putea face ca întreprinderile de stat să devină o povară pentru bugetul de stat, să fie necesare disponibilizări masive, iar securitatea pe termen lung a anumitor sectoare economice să fie pusă în pericol.

„În calitate de acţionar interesat în mai multe întreprinderi de stat, Fondul Proprietatea a adus problema în atenţia publicului, subliniind necesitatea corelării remuneraţiei cu criterii şi obiective clare de performanţă. Acesta este motivul pentru care am susţinut mult şi am propus o remuneraţie variabilă pentru conducere, bazată pe scheme de opţiuni pe baza de acţiuni. Această soluţie nu numai că ar asigura o corelare între rezultate şi nivelul de remunerare, dar ar încuraja, de asemenea, conducerea companiilor spre performanţă şi eficienţă, urmărind, de asemenea, o strategie pe termen lung a durabilităţii şi creşterii”, a precizat Johan Meyer.

Privatizare?

Privatizarea companiilor de stat nu este cea mai bună soluţie, spun specialiştii. O opţiune mai bună este respectarea legii guvernanţei corporative şi instalarea de conduceri competente, susţine Ionuţ Dumitru. „Poate fi utilizată o abordare de triaj, pentru a identifica entităţile viabile de stat, pe cele care sunt viabile, dar au nevoie de restructurare şi întreprinderile neviabile. Privatizarea (sau falimentul) poate fi uneori o alegere adecvată, dar nu este o opţiune realistă în unele cazuri“, susţine şi Poul Thomsen, reprezentantul FMI. Potrivit lui, trebuie selectaţi membri competenţi în conducerile şi consiliile de supraveghere ale companiilor de stat. „Entităţile de stat ar trebui să facă obiectul unor evaluări periodice ale performanţei şi responsabilităţii, cu obiective clar articulate şi comparative cu sectorul privat“, mai arată FMI.

Topul celor mai mari salarii din companiile de stat

Romatsa, regia autonomă de stat care se ocupă de controlul traficului aerian, are cel mai bine plătiţi angajaţi din economie, cu un salariu mediu net de 21.832 lei/lună, arată calculele realizate de Business Magazin, efectuate pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului. Romatsa avea un număr mediu de 1.488 de angajaţi, în 2017.

Nuclearelectrica este compania de stat care oferă al doilea cel mai mare salariu mediu net de 7.724 lei/lună, având aproape 2.000 de angajaţi.

Top 3 este completat de Romgaz, care îşi plăteşte cei peste 6.000 de angajaţi cu un salariu mediu net de 5.320 lei/lună.

Angajaţii Tarom se regăsesc pe locul patru în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din companiile de stat, cu un salariu mediu net de 5.184 lei/lună. Tarom avea un număr mediu de 1.776 angajaţi, în 2017.

Ei sunt urmaţi de cei 4.400 de angajaţi Metrorex, care primesc un salariu mediu net de 4.444 lei/lună.

Transelectrica şi Hidroelectrica oferă următoarele cele mai mari salarii medii nete, de 4.437 şi 4.432 lei/lună, cele două având peste 2.000, respectiv peste 3.200 de angajaţi.

Angajaţii de la Registrul Auto Român au de asemenea salarii uriaşe, cei circa 1.670 de angajaţi fiind remuneraţi cu un salariu mediu net de 4.338 lei/lună.

Ei sunt urmaţi de angajaţii Transgaz, care sunt plătiţi cu un salariu mediu net de 4.049 lei/lună. Transgaz avea în 2017 un număr mediu de peste 4.500 de angajaţi.

Top 10 cel mai bine plătiţi angajaţi din companiile de stat este completat de Şantierul Naval Mangalia, unde statul a redevenit acţionar majoritar anul trecut, o premieră a ultimilor 28 de ani. Cei aproape 2.000 de angajaţi sunt plătiţi cu un salariu mediu de 3.251 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite