Ce salariu ne trebuie ca să nu fim săraci, potrivit Băncii Mondiale. INS: 37 de judeţe sunt sub acest prag

Ce salariu ne trebuie ca să nu fim săraci, potrivit Băncii Mondiale. INS: 37 de judeţe sunt sub acest prag

Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea în sărăcie s-a dublat în unele state membre ale Uniunii Europene, în România nivelul acestui venit crescând de la 14 dolari la 19 dolari, conform unui raport al Băncii Mondiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luând în calcul un curs de 3,96 lei/dolar (cursul BNR), rezultă un salariu net de 2.257lei, aproape dublu faţă de salariul minim pe economie de care beneficiază circa 65% dintre salariaţi (după cum a susţinut recent liderul sindicatului Cartel Alfa).
 
Cu alte cuvinte, pentru a evita intrarea gospodăriilor în sărăcie, cei care muncesc au nevoie de un venit mult mai mare.
 
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale a fost anul trecut de 2.338 lei, cu 14,3% (+292 lei) mai mult decât în 2016.
 
„Cele mai mari câştiguri salariale medii lunare nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat în anul 2017 în informaţii şi comunicaţii (de 2 ori), intermedieri financiare şi asigurări (+84,3%), administraţie publică (+64,3%), industria extractivă (+56,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+47,0%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+33,9%), sănătate şi asistenţă socială (+14,3%), respectiv în învăţământ (+2,1%)”, scrie INS.

 
Câştigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanţă sub media pe economie au fost în: hoteluri şi restaurante (-39,1%), alte activităţi de servicii (-33,5%), construcţii (-27,5%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-20,5%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-20,1%), tranzacţii imobiliare (-17,2%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-15,9%). 
 
Populaţia din 37 de judeţe trăieşte la limita subzistenţei
 
Aceeaşi statistică arată că, „în profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2017 s-a situat sub media pe economie în 37 dintre judeţe”. 
 
Cele mai scăzute câştiguri s-au înregistrat în judeţele Harghita (1796 lei, cu 23,2% mai puţin decât media pe economie), Vrancea (1800 lei, cu 23,0% mai puţin decât media pe economie), respectiv Bistriţa-Năsăud (1815 lei, cu 22,4% mai puţin decât media pe economie). 
 
La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (3272 lei), cu 39,9% peste media pe economie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: