Apa nu se ieftineşte, deşi TVA scade de la 24% la 9%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorul casnic nu va resimţi o reducere a facturii la apă în urma scăderii TVA
Consumatorul casnic nu va resimţi o reducere a facturii la apă în urma scăderii TVA

Populaţia nu va resimţi în facturi scăderea TVA la apă de la 24% la 9%, această măsură fiind gândită de către autorităţi mai mult pentru a compensa creşterile de tarife pe care primăriile şi le-au asumat în faţa operatorilor de utilităţi.

Guvernul a decis marţi scăderea TVA la apă de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016, însă cea mai mare parte a populaţiei nu va resimţi o ieftinire în facturi. Acest lucru se întâmplă deoarece foarte multe primării au realizat investiţii pe fonduri europene în reţelele de utilităţi şi şi-au asumat în contractele de finanţare majorări de tarife. 

Astfel, reducerea TVA va fi doar o operaţiune financiar-contabilă care va permite creşterea tarifelor fără a fi scumpite serviciile oferite populaţiei de către regiile locale dintr-o serie de oraşe şi municipii. 

Operatorii de utilităţi, principalii beneficiari

De altfel, chiar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma acest lucru în luna aprilie. Oficialul spunea atunci că, dacă se va reduce TVA la apă, va creşte consumul, iar unii operatori economici vor putea majora tarifele. „Sunt zone în care tariful de apă trebuie crescut, sunt obligaţii asumate în finanţările pe care acei operatori economici le-au primit de-a lungul timpului (...) Odată cu reducerea TVA la apă, se poate trece la tarifele majorate pentru ca ei să îşi poată respecta obligaţiile faţă de cei care finanţează“, explica Teodorovici, la acel moment.

„Dacă ar scădea TVA, această creştere nu s-ar simţi în facturi. Practic, populaţia nu va fi afectată de o astfel de creştere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populaţie, dar şi pentru operatorii de apă în acelaşi timp“, explica Teodorovici atunci.

Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din Bucureşti cerea, la finele lunii septembrie, reducerea TVA pentru apă de la 24% la 9%, la fel ca la alimentele, directorul instituţiei, declara Adrian Cristea, susţinând că apa este tot un produs de bază. În schimb, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, declara zilele trecute, la Gura Humorului, că măsura nu se aplică şi la tariful pentru preluarea apelor uzate, măsura de scădere fiind mai mult una de „management financiar“.

Fermierii primesc sprijin pentru irigaţii

Există, însă, o categorie de consumatori care va beneficia din plin de această măsură: fermierii. Aceştia vor beneficia de reducere pentru a-şi compensa o parte din daunele suferite în acest an din cauza secetei. Potrivit lui Teodorovici, impactul reducerii TVA asupra bugetului va fi de 250 de milioane de lei.

Impozit pe dividende de 5%

Guvernul a mai adoptat marţi şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% începând tot cu 2016, dar şi impozitarea diferenţiată a microîntreprinderilor în funcţie de de numărul de salariaţi. Astfel, micile firme care nu au niciun angajat vor plăti un impozit pe venit de 3%, cele cu un singur salariat vor plăti un impozit de 2%, iar cele cu minimum doi angajaţi vor plăti doar 1%. Concomitent, Executivul a majorat de la 65.000 de euro la 100.000 de euro plafonul prin care o firmă se poate declara microîntreprindere.

Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate în domeniul educaţiei naţionale. În această categorie vor intra, astfel, şi unităţile de învăţământ particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevăzute exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite