UPDATE Guvernul a adoptat modificarea Codului Fiscal: TVA la apă scade la 9%, impozitul pe dividende este redus la 5%, impozit diferenţiat la micile firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au anunţat încă de săptămâna trecută cele patru măsuri de modificare a Codului Fiscal, ce urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2016 FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au anunţat încă de săptămâna trecută cele patru măsuri de modificare a Codului Fiscal, ce urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2016 FOTO Mediafax

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă din urgenţă prin care se modifică din nou Codul Fiscal, măsurile vizând reducerea TVA la apă de la 20% la 9%, a impozitului pe dividende la 5%, dar şi majorarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, concomitent cu introducerea unui impozit diferenţiat pe venit, toate urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

UPDATE Executivul a adoptat măsurile în cauză, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, adăugând că a fost adoptată şi o Hotărâre de Guvern prin care să fie stimulată atragerea de fonduri europene în agricultură.


"La ora 12.00 adoptăm prin OUG trei măsuri: reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Cred că vom încasa anul viitor mai mult, mai bine 5% din ceva decât 16% din nimic. Apoi este reducerea TVA la apă, atât pentru consumatori, cât şi apa industrială şi creşterea pragului la IMM-uri de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. La fel, trebuie să ştiţi că a fost ideea domnului Teodorovici să punem impozit diferenţiat: zero angajaţi - 3%, un angajat - 2% şi minimum doi angajaţi - 1%", a declarat marţi dimineaţă premierul Victor Ponta. 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a arătat joi seara, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, că TVA la apă va fi redusă de la 20% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016, atât pentru consumul casnic, cât şi pentru cel industrial, impactul măsurii asupra bugetului fiind de 250 de milioane de lei. Ministrul a arătat că măsura va stimula creşterea consumului de apă, în România fiind mult mai mic comparativ cu alte ţări, şi va susţine irigaţiile, dar şi unii operatori de apă care vor să-şi majoreze tarifele.   

Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, măsură inclusă în proiectul noului Cod Fiscal, dar amânată ulterior pentru 2017, se va aplica şi ea de la 1 ianuarie 2016. Impozitul de 5% se va aplica sumelor primite în 2016 aferente dividendelor  realizate în 2015, potrivit lui Teodorovici. 

Pentru microîntreprinderi se vor majora plafoanele de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, acestea urmînd ă fie impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi. Astfel, impozitul pe venit va fi de 3% pentru firmele cu zero angajaţi, de 2% pentru cele cu un singur angajat şi de 1% pentru cele cu doi sau mai mulţi angajaţi. Facilitatea fiscală se aplică pentru pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o perioadă de cel puţin, fără discontinuităţi.

De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ preuniversitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învăţământul universitar.

Aflat la evenimentul de lansare a Topului Naţional al Firmelor Private, de către Consiliul Naţional al IMM-urilor, premierul Victor Ponta s-a adresat mediului de afaceri: "În final, vreau să vă critic puţin. Rolul dumneavoastră trebuie să fie mai mare în dezbaterea viziunii economice. E bine să păstrăm reducerea TVA sau ne întoarcem la 24% cum vrea FMI? E bine să aplicăm Codul Fiscal sau să-l lăsăm ca multe alte legi, neaplicat? E bine ca atunci când avem surplus să direcţionăm bani la Sănătate şi Educaţie?"

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite