Băncile, din nou sub lupa Consiliului Concurenței: Sunt suspectate de înțelegeri de tip cartel

0
Publicat:

Consiliul Concurenței a făcut marți inspecții la sediile băncilor pentru a ridica înscrisuri legate de Biroul de Credit, suspectând că între instituțiile financiare ar exista înțelegeri de tip cartel.

bank

Controlul, derulat până marți seara târziu, a vizat strângerea de probe pentru demonstrarea înțelegerii anticoncurențiale, fiind verificate computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor, potrivit informațiilor obținute de Profit

În anul 2004, 20 de bănci cu activitate în România înființau o societate comercială pe acțiuni – Biroul de Credit. Această societate deține o bază de date centralizată în care sunt înregistrate informații cu caracter personal ale solicitanților de credit, ale împrumutaților, co-debitorilor și garanților.

Tot aici se regăsește și istoricul creditelor acordate de aceste bănci, precum și modalitatea de plată a acestora. Cu alte cuvinte, Biroul de Credit deține „lista neagră” a celor care nu și-au plătit la timp ratele, dar și „lista albă” a celor care au plătit creditul conform înțelegerii cu banca.

Fiecare înregistrare la Biroul de Credit, inclusiv plata cu întârziere a unei rate, se păstrează în baza de date timp de patru ani. După acest termen, se șterge automat dacă, bineînțeles, creditul a fost plătit integral. Existența unui istoric negativ duce în multe cazuri la imposibilitatea ca o persoană să poată accesa alte credite.

Amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Concurenței a demarat o investigație privind calculul ROBOR în cadrul căreia a verificat și telefoanele personale ale angajaților celor 10 bănci implicați în formarea acestui indice.

image
image

Cum cererea generează oferta, pe piață au apărut diferite persoane sau societăți comerciale care „garantează” ștergerea istoricului negativ, ba chiar unele promit că fac asta chiar dacă datoriile restante nu au fost achitate. Trebuie spus și că, legal, datornicul care a scăpat de restanțe poate cere personal (nu prin intermediari) ștergerea din listă, iar asta nu-l costă absolut niciun leu, după cum precizează cei de la Biroul de Credite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite