Banca Naţională a majorat pentru a doua oară în acest an dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a majorat miercuri dobânda cheie la nivelul de 2,25%, o decizie anticipată de bancheri, fiind a doua majorare din acest an.

Aceasta este a doua majorare din acest an a ratei dobânzii de politică monetară, după ce ea a crescut la 2 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Totodată, BNR a decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

În schimb, Banca Naţională a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


Bancherii se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să majoreze astăzi, pentru a doua oară în acest an, dobânda cheie, cu încă 0,25 de puncte procentuale.

ING Bank România se aşteaptă ca BNR să crească rata dobânzii de politică monetară, susţine economistul şef al băncii, Ciprian Dascălu, însă acest lucru nu va fi acompaniat de gestionarea fermă de lichidităţii. „De aceea probabil în continuare mai relevant pentru condiţiile de piaţă pe termen scurt va fi instrumentul facilităţii de depozit care implicit va creşte şi el de la 1 la 1,25%”, mai explică Dascălu.

Potrivit lui, şi surplusul de lichiditate „care a fost foarte amplu, media zilnică din ianuarie este 14,5 miliarde de lei”, va fi în continuare plasat la finalul zilei de sistemul bancar la facilitatea de depozit de 1,25, în absenţa unor operaţiuni de piaţă la dobânda cheie.

Guvernatorul Mugur Isărescu a pledat, în ultima şedinţă de CA a BNR, pentru dobânzi mai stabile, în defavoarea unui leu mai fluctuant. El a spus că BNR preferă o stabilitate a dobânzilor şi o instabilitate a cursului de schimb. „Urmează să luăm o decizie în şedinţa următoare şi pentru perioada următoare. Căutăm să avem o stabilitate mai mare a dobânzilor cu o instabilitate mai mare a cursului de schimb”, a subliniat Isărescu.

Ce dobândă vom avea la finalul lui 2018

Pentru sfârşitul anului, reprezentanţii ING estimează că dobânda cheie va fi majorată la valoarea de 2,75%. „La finalul anului vedem dobânda BNR ajungând la 2,75% şi la finalul anului credem că va ajunge BNR-ul să aibă şi o gestionare fermă a lichidităţii şi respectiv dobânzile pe termen scurt să fie mai puternic ancorate în această dobândă cheie”, explică Ciprian Dascălu.

Economiştii UniCredit arană însă că dobânda de referinţă va ajunge la 3% în toamna acestui an. „Având în vedere că ratele de dobândă din România trebuie să ofere o compensaţie adecvată pentru inflaţia în creştere şi că riscurile inflaţioniste sunt în creştere, credem că încă patru majorări cu câte 0,25 pp ale dobânzii cheie în 2018 ar fi necesare pentru a stabiliza inflaţia şi aşteptările inflaţioniste în zona ţintă pentru următorii doi ani, ceea ce ar duce dobânda de politică monetară la 3% în toamna lui 2018”, scriu economiştii UniCredit într-un raport citat de profit.ro.

În şedinţa din 8 ianuarie 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. Aceasta a fost prima majorare de dobândă cheie din aproape un deceniu, pe măsură ce inflaţia s-a înrăutăţit.

Totodată, banca centrală a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite