Banca Mondială şi OMS avertizau încă din 2019 de riscul devastator al unei pandemii. Cât de puţin ar fi costat prevenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizau încă din septembrie 2019 că există riscul unei pandemii cauzate de un patogen respirator, iar lumea nu este pregătită. Cele două instituţii solicitau statelor lumii să se pregătească, deoarece majoritatea ar avea costuri infime anuale pentru ca sistemul lor de sănătate să facă facă unei epidemii globale: numai 1,69 de dolari de persoană anual.

„Deşi boala a fost întotdeauna parte din experienţa umană, o combinaţie de tendinţe globale, inclusiv nesiguranţa şi vremea extremă, a crescut riscurile. Epidemiile s-au înmulţit în ultimele decenii şi pericolul unei situaţii de urgenţă mondială în materie de sănătate este foarte mare. Există o ameninţare foarte reală a unei pandemii în mişcare rapidă şi extrem de letală, respectiv un patogen respirator care poate ucide între 50 şi 80 de milioane de oameni şi care poate şterge aproape 5% din economia mondială”, arată un raport al Comitetului Global de Monitorizare a Pregătirii, publicat de OMS şi citat de David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, în septembrie 2019. Documentul a fost semnalat iniţial de cursdeguvernare.ro.

Raportul arăta că o pandemie globală la această scară ar fi catastrofală şi va produce dezastre, instabilitate şi insecuritate. „Lumea nu este pregătită”, afirmau autorii.

Comitetul avertiza, de asemenea, că lumea face eforturi atunci când se manifestă o ameninţare serioasă, dar uită totul după ce ea se diminuează. „Timpul pentru a acţiona a trecut”, mai susţinea Comitetul.

„Lumea se află în risc acut de epidemii devastatoare la nivel regional sau global care va genera nu doar pierderi de vieţi, ci şi pierderi economice uriaşe şi haos social”, mai atrăgea atenţia raportul.

Costul infim al prevenţiei

Un alt raport, citat de preşedintele Băncii Mondiale, susţinea că pregătirea ţărilor pentru o epidemie este relativ ieftină şi accesibilă. „Datele recentă sugerează că majoritatea ţărilor vor fi nevoită să cheltuiască în medie 1,69 dolari per persoană, în fiecare an, pentru a atinge un nivel acceptabil al pregătirii pentru epidemii”, arată instituţia. Pentru cele mai multe ţări, acest lucru înseamnă mai puţin de 2% din sumele cheltuite cu sănătatea.

Astfel, investiţiile în capacitatea de pregătire, pentru ca sistemele de sănătate să facă faţă unor asemenea urgenţe ar fi rentabile în toate scenariile analizate, în timp ce lipsa lor este un pariu cu riscuri mari, ţinând cont de potenţialul impact economic, pe de o parte, şi de costurile uriaşe implicate de răspunsul la o pandemie, pe de altă parte.

Raportul sublinia că toate statele trebuie să se pregătească, că este nevoie nu doar de infrastructură şi personal, ci şi de bani alocaţi pentru cercetare, pentru dezvoltarea imediată de teste şi vaccinuri.

De asemenea, trebuie ajutate statele sărace, care nu vor putea face faţă singure, arăta raportul.

Între 2011 şi 2018, OMS a urmărit 1.483 de evenimente epidemice în 172 de ţări, cauzate de boli precum gripa, Sindromul respirator acut sever (SARS), Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Ebola, Zika, ciuma, febra galbenă şi altele.

Comitetul Global de Monitorizare a Pregătirii este un organism independent de monitorizare şi responsabilitate convocat de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), creat ca răspuns la recomandările din 2017 ale Grupului de lucru pentru crize de sănătate la nivel global al Secretarului General al ONU.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite