Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International: „Decât să exportaţi gaze, mai bine le folosiţi pentru a sprijini industria românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International, a vorbit despre potenţialul României de a deveni exportator net de gaze
Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International, a vorbit despre potenţialul României de a deveni exportator net de gaze

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul Rompetrol Group, susţine că sunt „mari şanse“ ca România să devină exportator net de gaze, dar crede că utilizarea acestor resurse pentru a crea valoare adăugată în ţară „ar fi şi mai grozav“.

Potenţialul României de a deveni exportator net de gaze naturale până în 2020 sunt reale, însă Bucureştiul ar trebui să ia în calcul şi o altă strategie pentru folosirea gazelor, în contextul creşterii producţiei, a explicat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, într-un interviu acordat „Adevărul“.  Zhangulov crede că o variantă mai bună ar fi folosirea acestor gaze pe plan intern, pentru dezvoltarea infrastructurii din industria energetică. 

„Sunt mari şanse ca România să devină exportator net de gaze, dar, dacă aceste şanse ar fi utilizate pentru a crea noi facilităţi care să folosească producţia de gaze, care va creşte până la data respectivă, ar fi chiar mai grozav decât doar să deveniţi un exportator net de gaze“, spune directorul kazah.

„Am analizat statistici despre posibilitatea ca România să devină exportator net de gaze până în 2020. Înţelegem că şansele sunt ridicate ca România să devină un exportator net de gaze, la fel cum vedem că acum se nasc multe oportunităţi pentru a folosi aceste gaze în dezvoltarea unor industrii în România, nu pentru a exporta materia primă, ci a exporta bunuri de calitate, pentru a crea valoare adăugată aici în România, nu a o ceda în faţa altor ţări“, spune vicepreşedintele grupului. 

În ceea ce priveşte reducerea livrărilor de gaze naturale de către grupul rus Gazprom către România, Zhangulov nu vede un risc real sau nevoia elaborării unei noi strategii energetice. „Trebuie să vă elaboraţi o strategie energetică pe termen lung, pe zeci de ani. Astfel de deviaţii (potenţiala sistare a exporturilor de gaze din Rusia - n.r.) se petrec de mult timp şi sunt prevăzute în actuala voastră strategie, care cred că este OK“, a arătat kazahul. 

„Suntem pregătiţi să dăm statului 200 de milioane de dolari“

Zhangulov a arătat că, în prezent, KMG International a prioritizat trei proiecte pentru România: construirea staţiilor de retail, centrala de cogenerare de la rafinăria Petromidia şi investiţiile prin divizia Upstream de la Focşani. 

„Ceea ce am făcut până acum a fost să aprobăm toate aceste proiecte la nivelul grupului internaţional, ne asigurăm că ele înaintează, am început să finanţăm parţial aceste proiecte“, a explicat Zhangulov. 

Lucrurile nu stau însă la fel de clar în ceea ce priveşte procesul pentru răscumpărarea a 26% din acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare. „Lucrăm cu Guvernul pentru a finaliza tranzacţia pentru preluarea acţiunilor, avem nişte proceduri de executat. Este dificil să anunţi şi să răspunzi în numele altcuiva. Din partea noastră, încă din ziua în care s-a semnat acordul, anul trecut, suntem pregătiţi să plătim 200 de milioane de dolari, sunt în conturile noastre“, a spus vicepreşedintele Rompetrol, arătând că schimbarile dese ale calendarului au întârziat finalizarea tranzacţiei. 

Oficialul KMG International susţine că guvernanţii lucrează în prezent pentru îndeplinirea procedurilor necesare şi că există un calendar în acest sens. 

Deşi se anunţase că licitaţia va avea loc în luna septembrie, aceasta a fost amânată tot de partea română. O nouă dată pentru licitaţie nu a fost încă anunţată. „Nu noi trebuie să anunţăm noua dată pentru licitaţie. Ar trebui să vă întrebaţi Ministerul Economiei“, spune  Zhangulov. Având însă în vedere că memorandumul mai este valabil doar până la sfârşitul anului, ea ar trebui să aibă loc în următoarele trei luni. „Este greu să presupunem ce se întâmplă dacă licitaţia nu are loc până la sfârşitul anului. Din partea noastră, aşa cum vă spuneam şi mai devreme, există angajamentul total de a respecta toate acordurile pe care le-am încheiat“, a arătat kazahul. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite