Azamat Zhangulov: KMG International se pregăteşte pentru depunerea acţiunilor la instanţele internaţionale, după ce DIICOT a contestat privatizarea Petromidia
0KMG International, fostul Rompetrol Group, a demarat pregătirile pentru acţionarea în instanţă a României, fiind vizate tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, şi ICSID, de la Washington, după ce DIICOT a extins urmărirea penală în dosarul Rompetrol 2 la trei foşti miniştri de Finanţe şi unul al Economiei şi Comerţului.
Foştii oficiali sunt suspectaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.
„Vedem că DIICOT a început să ia alte măsuri în privinţa a patru foşti miniştri. Potrivit procedurilor, DIICOT a trimis la Preşedinţie o notificare pentru includerea miniştrilor în investigaţie. Vom contesta la Curtea Supremă sechestrul asupra rafinăriei Petromidia. Am depus deja o contestaţie la Tribunalul Constanţa, dar cazul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece numai acolo sunt judecaţi foştii miniştri. Credem că aceste acţiuni ale procurorilor vizează începutul exproprierii proprietăţilor noastre şi vom iniţia acţiuni pentru apărarea intereselor noastre. Urmăm toţi paşii legali pentru a ne proteja investiţiile şi la acest moment acestea sunt legate de acţiunile DIICOT împotriva celor patru foşti miniştri“, a declarat, pentru „Adevărul“, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International.
Oficialul a spus că sunt vizate instanţele din Stockholm şi ICSID, tribunalul arbitral de pe lângă Banca Mondială, de la Washington. Cei patru miniştri de DIICOT sunt Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.
Zhangulov a mai afirmat că nu există un risc pentru operaţiunile Rafinăriei Petromidia, dar „pe termen mediu“ sechestrul va limita capacitatea KMG International de a face investiţii pe platformă şi de a atrage finanţare. În acest moment, ultimul sechestru impus pe active este perceput foarte negativ de către bănci.
Concomitent, oficialul a precizat că reprezentanţii grupului petrolier vor continua discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru reautorizarea ca antrepozit fiscal a staţiei GPL de la Năvodari. Aceasta a fost sigilată zilele trecute de către autorităţi deoarece nu a obţinut permisele necesare, iar acestea nu au putut fi obţinute din cauza sechestrului instituit pe activele rafinăriei, potrivit Rompetrol Gas.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.
Procurorii DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.
Anterior, în dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş. la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.
În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol până la vânzarea către KazMunaiGaz, judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.